Stavka na RTVS se nadaljuje, ponovno objavljen razpis za direktorja TVS

Slovenija 30. Maj 202214:50 4 komentarji
rtvs, tvs, stavka, rtv slovenija
Borut Živulović /BOBO

Novinarski sindikati na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so na opozorilni stavki 23. maja vodstvu zavoda postavili več stavkovnih zahtev, denimo novinarsko avtonomijo, so opomnili, da stavkovne zahteve do roka, ki se izteka danes, niso izpolnjene. Medtem je RTVS ponovno objavil razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS). Programski svet RTVS na seji 23. maja letos namreč ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat imenuje Natalijo Gorščak.

“Več kot 180-članski stavkovni odbor nadaljuje stavko, saj naše stavkovne zahteve do danes niso bile izpolnjene,” je dejala Helena Milinković, predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS. Po njenih besedah so njihove stavkovne zahteve jasne, in sicer novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, vzpostavitev socialnega dialoga, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač v zavodu. Poleg tega zahtevajo, da je stavka plačana.

stavka, rtvs, tvs stavka, rtvs, tvs
Borut Živulović /BOBO
rtvs, tvs, stavka rtvs, tvs, stavka
Klara Bokan Mrak/BOBO
stavka, rtvs, tvs stavka, rtvs, tvs
Borut Živulović /BOBO
tvs, rtvs, ksenija horvat tvs, rtvs, ksenija horvat
Borut Živulović /BOBO
rtvs, tvs, stavka rtvs, tvs, stavka
Borut Živulović /BOBO

Ob tem zahtevajo, naj generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough, odgovorna urednica informativnega programa nacionalne televizije Jadranka Rebernik, v. d. urednika uredništva za nove medije v Multimedijskem centru Igor Pirkovič in predsednik programskega sveta zavoda Peter Gregorčič odstopijo.

Vodji pogajalskih skupin RTVS in stavkovnega odbora novinarskih sindikatov v zavodu, Grah Whatmough in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj sta v petek podpisala poslovnik o vodenju pogajanj o stavkovnih zahtevah, ki je podlaga za začetek pogajanj o zahtevah, je spomnila Helena Milinković. Kot je napovedala, bo prvi krog pogajanj v petek, najprej pa se bodo lotili prve stavkovne zahteve, ki je novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija.

Izpostavila je, da je nadzorni svet zavoda v sredo sprejel spremembe statuta zavoda, ki pa so po mnenju novinarskih sindikatov škodljive. Določajo, da se televizijski informativni program razdeli na dve uredniško-producentski enoti, in sicer na uredništvo prvega in na uredništvo drugega programa. V televizijskem informativnem programu zdaj po njenih besedah vlada negotovost. Po njenih besedah še vedno niso dobili odgovora, kdo je odgovoren za uvedbo nove informativne oddaje na drugem televizijskem programu Panorama, katere začetek je po večkratnih prestavitvah napovedan za danes zvečer. Prav tako po njenih navedbah ni jasno, koliko sredstev je bilo vloženih v pripravo te oddaje.

Sindikalna pogajalska stran se je z Grahom Whatmoughom sestala trikrat, da bi se pogajala o vsebini stavkovnih zahtev, a do tega še niso prišli, je povedala predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik. Glede na prvi odziv vodstva zavoda v sindikatu ocenjujejo, da pogajanja ne bodo lahka. Ceni pa, da so uspeli priti do poslovnika in da se bodo v petek le lahko začeli pogovarjati o stavkovnih zahtevah. Kot dobro vidi to, da ima stavka močno podporo, ki jo nudita pisarna sindikata novinarjev ter pravna služba in vodstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije.

V stavki gre predvsem za novinarsko avtonomijo, neodvisnost, kar je temelj, na katerem se se bodo lahko pogovarjali denimo o ustreznem plačilu in izobraževanju, je pojasnila. Glede avtonomije po besedah članice pogajalske skupine Ksenije Horvat ne bodo popuščali. To bodo skušali na pogajanjih postaviti na novo podlago, kolikor se bo dalo, je zagotovila. O podrobnostih pa ni želela govoriti, da ne bi ošibili svojih pogajalskih izhodišč.

Ponovno objavljen razpis za direktorja Televizije Slovenija

Medtem javni zavod Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je ponovno objavil razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS). Programski svet RTVS na seji 23. maja letos namreč ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat imenuje Natalijo Gorščak.

Kandidat za direktorja TVS mora izpolnjevati več pogojev. Biti mora državljan Republike Slovenije, imeti mora univerzitetno izobrazbo, obvladati mora slovenski jezik, aktivno mora obvladati najmanj en svetovni jezik, imeti mora najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oz. v dejavnostih, povezanih z javnimi glasili, poznati mora problematiko dejavnosti RTV, imeti mora organizacijske in vodstvene sposobnosti, ne sme biti poslanec državnega zbora ali funkcionar katere izmed političnih strank in ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki sodelujejo z RTVS, je navedeno v razpisu.

Za pravočasne bodo štele prijave, ki bodo prispele v vložišče javnega zavoda RTVS do vključno 10. junija 2022 do 12. ure, piše v razpisu. Whatmough je s predlogom Gorščakove sicer presenetil, glede na to, da jo je avgusta lani razrešil s položaja direktorice TVS. Takrat ji je očital več stvari, med drugim neupoštevanje statuta RTVS, neukrepanje ob zgodovinsko najnižji gledanosti televizijskih programov in to, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TVS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.