Stavkajoči: Grah Whatmough se ni odzval na poziv za nadaljevanje pogajanj

Slovenija 04. Nov 202215:37 > 18:09 4 komentarji
Stavka RTV
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Stavkajoči na Radioteleviziji Slovenija opozarjajo, da se generalni direktor Andrej Grah Whatmough ne odziva na pozive za nadaljevanje pogajanj. Vodstvo RTV so pozvali, naj jim do 15. ure posreduje odziv, sicer bodo zoper generalnega direktorja prisiljeni uporabiti pravna sredstva zaradi kršitve zakona o stavki. Ob tem so opozorili, da je Grah Whatmough - med tem, ko se ne udeležuje pogajanj s stavkajočimi - kot fizična oseba organizira referendumsko kampanjo proti spremembam zakona o RTV.

Zaposleni na RTV, ki stavkajo že 166. dan, opozarjajo, da se vodstvo hiše izogiba pogajanjem s stavkajočimi zaposlenimi. 14. oktobra je direktor na pogajanja poslal  direktorja zasebne družbe Adria Media Tomaža Drozga, na tokratni predlog, da bi se pogajanja nadaljevala danes, pa se generalni direktor Andrej Grah Whatmough sploh ni odzval, je sporočila Pogajalska skupina novinarskih sindikatov RTV Slovenija.

Generalnemu direktorju stavkajoči zaposleni očitajo, da ovira pogajalski proces in uničuje Informativni program javne televizije. “Vodstvo RTV namesto zasledovanja javnega interesa in pluralnosti mnenj v programih TV Slovenija uveljavlja strankarsko propagando. Generalni direktor RTV namesto, da bi opravljal svoje delovne obveznosti, kot so pogajanja s stavkajočimi in socialni dialog z reprezentativnim novinarskim sindikatom, v teh dneh ‘kot fizična oseba’ aktivno organizira referendumsko kampanjo proti uveljavitvi sprememb zakona o RTV,” so zapisali.

Aktivno udeležbo Graha Whatmougha v referendumski kampanji stavkajoči vidijo kot nadaljevanje propagande vodstva in reproduciranje stališč stranke SDS ter boja za lasten obstoj na položajih in izogibanje odgovornosti za programsko in kadrovsko osiromašenje javnega medija.

Izpostavili so, da generalni direktor podpisuje pravila za izrabo programskega časa za predstavitev mnenj o referendumu. “Generalni direktor je celo osebno vabil goste v predreferendumske oddaje o javni RTV in v njih sodeloval tudi sam, kar je svojevrsten precedens in očitno preseganje pooblastil generalnega direktorja pri vsebinskem snovanju oddaj, ki so v pristojnosti novinarjev in urednikov,” so opozorili.

Da Grah Whatmough aktivno tvita proti spremembam zakona o RTV in se ne odziva na pozive ter dopise novinarskih sindikatov po njihovih besedah kaže, da vodstvo RTV nadaljuje s šikaniranjem kritičnih zaposlenih in diskriminacijo novinarskih sindikatov.

“Ignoranca vodstva RTV kaže na njegovo odločnost, da še naprej zasleduje parcialne strankarske interese, tudi z zaposlovanjem sodelavcev stranke SDS in njegovih propagandnih glasil, ter s svojimi programskimi in finančnimi načrti največji javni medij spravi na kolena. Vodstvo RTV smo pozvali, naj nam do 15. ure posreduje odziv in zahtevana gradiva, sicer bomo razumeli, da generalni direktor RTV krši zakon o stavki in enostransko preprečuje pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev, zaradi česar bomo prisiljeni uporabiti pravna sredstva,” so pozvali.

Andrej Grah Whatmough je navedbe Pogajalske skupine novinarskih sindikatov RTV Slovenija zanikal. Na Twitterju je zapisal, da je 20. oktobra predlagal, da bi se pogajanja nadaljevala 28. oktobra. “A smo stavkajoče takrat zaman čakali, saj se pogajanj niso udeležili,” je dodal. Nato so stavkajoči predlagali današnji datum. “Tega datuma sicer nismo izrecno potrdili, a smo vseeno prišli. In stavkajoče zopet čakali zaman,” je zapisal. Dodal je še, da ker s sindikati tudi po treh mesecih niso uspeli zbližati stališč, sebe izločil iz pogajanj in predlagal mediatorja.

Zaposleni na RTV od maja stavkajo za boljše delovne pogoje in dostojanstvo zaposlenih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje