Prosilci za azil: Deportacija na Hrvaško je kot smrtna obsodba

Slovenija 02. Mar 202310:28

"Ljudi, ki so bili na Hrvaškem trpinčeni, želi slovensko ministrstvo vrniti v ta pekel. Deportacija na Hrvaško je za nas kot smrtna obsodba," so jasni v iniciativi prosilcev za azil, ki opozarja, da bodo v naslednjih mesecih prebežniki, ki še vztrajajo v postopkih, deportirani ali izgnani iz Slovenije. "Apeliramo na vlado, naj prepreči to sramoto," in od nje pričakujejo, naj prenovi migracijsko politiko ter jim odobri delovna dovoljenja. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo imajo vsi, ki želijo delati in prispevati k slovenski družbi, pravico in možnost, da to storijo. "Ministrstvo je v postopku sprememb zakonodaje predlagalo, da se devetmesečno obdobje, po katerem lahko prosilci za azil pridobijo pravico do dela, zniža na tri mesece," zagotavlja državni sekretar.

Iniciativa prosilcev za azil je spregovorila o problematiki v sistemu in krizni situaciji prosilcev za azil.

Preberite še: “Center za zastraševanje in psihični zlom”

“Vlada je ob izvolitvi dala zavezo za obrat k človeku v migracijski politiki, obljubila je prenehanje vračanja na Hrvaško, ki je eden najtemnejših madežev prejšnjih vlad, in ureditev razmer v azilnem sistemu. Na prste ene roke lahko naštejemo število odobrenih prošenj, o katerih ministrstvo odloča po več let. Medtem je bilo izdanih na stotine odločb o vračanju na Hrvaško. Prosilci za azil imajo dve možnosti: pobeg ali deportacijo,” so uvodoma predstavili.

V naslednjih mesecih bodo tako vsi prosilci, ki vztrajajo v postopkih, deportirani ali izgnani. “Čaka nas množični izgon beguncev: žensk, otrok, bolnikov in poškodovanih. Zato apeliramo na premierja Goloba in notranjega ministra Poklukarja, da prisluhneta in preprečita to sramoto. Na vse poslance apeliramo, naj uredijo sramotne razmere v azilnem sistemu. Prosilci za azil še vedno ne smejo delati, v času bivanja pa prejemajo le 18 evrov mesečne žepnine, kar je sramotno. Nemudoma naj se prosilcem za azil omogoči delo, njihove pravice pa izenačijo s pravicami ukrajinskih beguncev,” so jasni.

V nadaljevanju je spregovoril eden od prosilcev, ki v Sloveniji čaka na delovno dovoljenje.

“Zbežali smo iz svojih držav in prišli v Slovenijo iskat mednarodno zaščito. Najprej se prebivalcem Slovenije zahvaljujemo, da ste nas sprejeli. Večina nas je pripotovala skozi Hrvaško in nato zaprosila za azil v Sloveniji. Veste, zakaj nismo ostali na Hrvaškem? Tako evropska sodišča, mediji in razne organizacije so v zadnjih letih jasno pokazali, da hrvaška policija sistematično zlorablja begunce. Tepe jih, jim krade, muči in trpinči, nato pa vrne v Bosno – pri tem jim ne omogoči, da bi zaprosili za azil. To lahko potrdim, saj smo nasilje in rasizem doživeli na lastni koži,” je predstavil.

Po njegovih besedah tudi tisti srečneži, ki so za dovoljenje za prebivanje lahko zaprosili na Hrvaškem, niso imeli možnosti pravičnega postopka. Policija je grozila in na koncu sporočila, da imajo teden dni, da zapustijo državo. “Nismo imeli druge izbire, kot da pridemo v Slovenijo,” je strnil in nadaljeval, da jih je pretreslo, ko je s slovenskega ministrstva odjeknilo, da bodo morali nazaj na Hrvaško. “Kako je to sploh mogoče? Ali nismo že dovolj pretrpeli? Ljudi, ki so bili trpinčeni, želi ministrstvo vrniti v pekel. Ne samo to – vrniti hoče tudi družine z majhnimi otroki. Kaj lahko sploh storimo? Deportacija na Hrvaško je za nas kot smrtna obsodba,” je jasen predstavnik iniciative prosilcev za azil.

Preberite še: Nihče na pogrebu ne izgovarja njihovih imen, nihče ne joče na njihovih grobovih

Odločitev ministrstva je prosilce za azil toliko bolj pretresla, saj je nova vlada obljubila, da prebežnikov ne bo vračala na Hrvaško. “Jasno je, da je hrvaška policija do beguncev nasilna. Dokler se ne bo to uredilo, morajo biti vse deportacije preklicane. Prošnje morajo biti odobrene v Sloveniji. Legalna podlaga za to že obstaja, pomembna je le še politična volja. Prosimo vas le, da spoštujete naše osnovne človeške pravice.”

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo Danija Juvana imajo vsi, ki želijo delati in prispevati k slovenski družbi, pravico in možnost, da to storijo. “Ministrstvo je v postopku sprememb zakonodaje zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev predlagalo, da se devetmesečno obdobje, po katerem lahko prosilci za azil pridobijo pravico do dela, zniža na tri mesece,” je povedal. Dodaja, da tečejo pogovori z notranjim ministrstvom in vlado. “Upam, da bomo v postopkih dosegli soglasje, ki bo ugodno za prosilce, da bodo lahko hitreje začeli delati in služiti denar,” je strnil Juvan.

“Že desetletja opozarjamo na težave”

Prosilci za azil v Sloveniji že desetletja opozarjajo na nevzdržne razmere in hude kršitve pravic. “Pri tem nismo sami, saj kritikam pritrjujejo domače in mednarodne organizacije, varuh človekovih pravic, pogosto celo sodišča. Vse kršitve so se v zadnjih letih še močno stopnjevale, kar je ob nastopu zaznala tudi nova vlada Roberta Goloba. Zato se je v koalicijski pogodbi zavezala k odpravi kršitev človekovih pravic in prenovi migracijske politike,” so poudarili v iniciativi pred novinarsko konferenco.

Leto dni kasneje prosilci za azil na to “prenovo” še vedno čakajo, a menijo, da je mnogi ne bodo dočakali.

Po njihovih navedbah takšen standard obravnave Slovenijo uvršča na sam rep Evropske unije in “ne preseneča, da je na samem repu tudi po številu odobrenih prošenj za azil”. Za reševanje teh ekstremnih razmer je iniciativa urada za integracijo in ministrstvu za notranje zadeve podala konkretne rešitve, “a smo dobili le odgovor, da je to ‘stvar vlade’. Zdaj se torej z enakimi rešitvami obračamo na vlado in jo nagovarjamo, da se drži obljub. In ker je ta ravno v postopku hitrega noveliranja zakona o tujcih, menimo, da bi lahko v nujni postopek vključila tudi novele, ki bi rešile zdajšnjo krizo,” so jasni.

Iniciativa pa k hitremu ukrepanju poziva tako vlado kot notranje ministrstvo pod vodstvom Boštjana Poklukarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.