“Številni konflikti na RTV so povzročeni iz kratkoročnih političnih motivov”

Slovenija 12. Apr 202219:25 0 komentarjev
tv slovenija
Borut Živulović/BOBO

Sindikat novinarjev in Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) po ponedeljkovi seji programskega sveta zavoda opozarjata, da sta proti politizaciji socialnega dialoga v svetu. Ostro obsojata napade nekaterih članov sveta na posameznike, ki so 23. marca sodelovali v razpravi na javni tribuni za javno RTV.

Javna tribuna za javno RTV je bila organizirana zato, ker znotraj zavoda ni dialoga in ker mora biti hkrati javnost obveščena o dogajanju na RTVS, so v Sindikatu novinarjev in Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS izpostavili v odprtem pismu, ki so ga naslovili na generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha.

“Posluha za reševanje nakopičenih konfliktov z vaše strani ni, prav tako so bili številni med njimi namenoma povzročeni predvsem iz kratkoročnih političnih motivov in tudi zaradi prihajajočih volitev ter bodo imeli katastrofalne kadrovske in razvojne posledice,” so posvarili.

Kot so opomnili, jih Grah Whatmough namenoma izključuje iz socialnega dialoga. Tako denimo niso prejeli nobenega odgovora na njihova opozorila, da je program presežnih delavcev, ki ga izvaja, v nasprotju z notranjim in zunanjim pravnim redom. Vodstvo je “gladko prezrlo” sindikalna opozorila v zvezi z imenovanjem odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva MMC Igorja Pirkoviča, so opomnili. “Namesto mirnega reševanja konfliktov smo bili napoteni na sodno varstvo,” so kritični.

“Ista zgodba se pravkar ponavlja pri pripravi sprememb statuta RTVS. Te nastajajo v okviru posebne delovne skupine, toda njeni člani so gradivo za zadnje srečanje 7. aprila prejeli zgolj dve uri pred sejo, na kateri tudi ni bila določena časovnica nadaljnjega dela delovne skupine,” so zapisali.

Predlog sprememb statuta tako po njihovih besedah ni usklajen znotraj delovne skupine, tudi sindikat še ni bil uradno pozvan k podaji mnenja nanj, kot to določajo predpisi. Kljub temu bodo o predlogu sprememb statuta odločali programski svetniki na izredni seji 9. maja. Novinarski sindikati zahtevajo, da Grah Whatmough pred tem izpolni obveznost, ki jo ima do socialnih partnerjev in zaposlenih v zavodu.

Ob ponedeljkovi napovedi programskega sveta, da bo na pristojne predstavnike Evropske komisije in na evropska novinarska združenja naslovil izjavo, po kateri so novinarski sindikati tradicionalno tesno povezani z levimi politikami in političnimi strankami z levega političnega pola in po kateri sodelujejo v njihovih pritiskih na programski svet, pa so zapisali, da so to podtikanja, ki jih ostro zavračajo.

Graha Whatmougha pozivajo, da naredi vse, da se politizacija razvojnih in kadrovskih problemov RTVS na programskem svetu nemudoma prekine, socialni dialog pa vrne tistim, ki so zanj pristojni in odgovorni pri delodajalcu, so še navedli v dopisu Sindikata novinarjev Slovenije in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!