Število okuženih še kar narašča: tako slabo ni bilo že od februarja

Koronavirus 22. Mar 202210:08 > 10:41 1 komentar
koronavirus
PROFIMEDIA

V Sloveniji so v ponedeljek ob 1.958 PCR-testih in 17.940 hitrih antigenskih testih potrdili 4.935 okužb s koronavirusom, kar je največ po 14. februarju letos.

V Sloveniji so pristojni v ponedeljek potrdili 4.935 okužb s koronavirusom, kar je 16,7 odstotka več kot v ponedeljek pred tednom dni, ko so potrdili 4.227 okužb. Število novih primerov narašča že tretji teden zapored.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 35.092 primerov aktivnih okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2.805, število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa 1.657.

Višje število okuženih, med 3.000 in 5.000 na dan, je za N1 prejšnji teden napovedala tudi infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. “Kombinacija gre na račun tega, da smo sprostili ukrepe, da so sorazmerno nizke temperature in da se povečuje odstotek podrazličice omikrona BA.2, ki je še nekoliko bolj prenosljiva kakor primarna, torej različica BA.1,” je pojasnila vzroke za ponovno rast števila okuženih.

Novi ukrepi za zdaj niso potrebni

Na vprašanje, ali bi lahko zaradi ponovne rasti zaostrili ukrepe, ki so usmerjeni v zniževanje števila okuženih, pa je Logar odgovorila, da trenutno ne. “Če bi se začel kontinuiran porast sprejemov v bolnišnice, bi se gotovo pogovarjali o dodatnih ukrepih, predvsem gre za množične prireditve in večja zbiranja. To bi bilo tisto, kar bi bilo treba najprej regulirati,” je dejala.

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović pa je pred dnevi za TV Slovenija ocenila, da smo že v novem valu, ki ga očitno povzroča nova različica omikrona.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje