Sum goljufije pri porabi evropskega denarja za obnove domov za starejše

Slovenija 23. Mar 202317:26 3 komentarji
Starejši, dom starejših, DSO
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za solidarno prihodnost je pri projektih investicij v domove starejših ugotovilo številne nepravilnosti. Sum goljufije so se odločili prijaviti pristojnim organom.

Pri projektih investicij v domove starejših so bile ugotovljene številne nepravilnosti, in sicer v postopkih izbora zunanjih izvajalcev v okviru evropsko sofinanciranih projektov, so sporočili z ministrstva za solidarno prihodnost, ki je pristojno tudi za dolgotrajno oskrbo. Sum goljufije so se odločili prijaviti pristojnim organom.

Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, njihov sektor za investicije pri direktoratu za starejše in deinstitucionalizacijo izvaja “upravljalna preverjanja, med drugim tudi preverjanja pravilnosti izvedb postopkov v okviru sofinanciranih operacij iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov”. Preverjanja potekajo pri upravičencih in zavodih, ki delujejo na področju zagotavljanja storitev dolgotrajne oskrbe, so pojasnili.

V povezavi z ugotovljenimi nepravilnostmi bodo ob prijavi suma goljufije na Generalno policijsko upravo v skladu s pravili spremljanja porabe evropskih sredstev izrekli finančne popravke.

O vseh ugotovitvah bodo zaradi suma kršitve določil gradbene zakonodaje in suma kršitve določil zakonodaje s področja arhitekturne in inženirske dejavnosti obvestili tudi druge pristojne organe oz. oddali prijavo na pristojni inšpektorat.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je v zvezi s temi ugotovitvami danes spomnil, da se je ob nastopu funkcije zavezal “najvišji stopnji transparentnosti dela”. Napovedal je, da si bo aktivno prizadeval, da postopki investicij potekajo učinkovito in da v ospredje postavijo cilje dostopnosti in kakovosti storitev ter dobrobiti uporabnic in uporabnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje