Švarc Pipan po vladni konferenci: Prejela sem žaljive komentarje in grožnje

Slovenija 12. Dec 202212:24 13 komentarjev
Dominika švarc pipan
Borut Živulović/BOBO

"Žalosti me, da zaradi svojega nastopa na vladni tiskovni konferenci ta četrtek prejemam številne žaljive komentarje in sporočila, tudi grožnje," je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan zapisala na svojem Facebookovem profilu.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na četrtkovi vladni novinarski konferenci komentirala očitke o domnevnih političnih pritiskih, ki jih je na vlado usmerila ministrica za notranje zadeve v odstopu Tatjana Bobnar. Med drugim je dejala, da generalnega direktorja policije imenuje vlada na predlog ministra za notranje zadeve, pričakovanje ministrice Bobnar, da mora vlada avtomatično slediti predlogu, pa da nima podlage v zakonodaji niti v sodni praksi.

Ob tem je Švarc Pipan spomnila tudi, da je sedanja vlada na podlagi zakonodaje in na predlog Tatjane Bobnar razrešila Lindavovega predhodnika na čelu policije. “Ministrica za notranje zadeve zakonsko predvidene politične razrešitve takrat ni kritizirala,” je dodala.

Novinarsko konferenco, na kateri sta nastopila tudi državna sekretarka v Golobovem kabinetu Maša Kociper in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar, je nato v intervjuju za Delo komentirala tudi ministrica Bobnar. Dejala je, da jo je način, kako so njeni kolegi pojasnjevali zakonsko podlago, kdo lahko imenuje generalnega direktorja policije in kdo ne, negativno presenetil.

Švarc Pipan žalosti, da zaradi nastopa prejema žaljiva sporočila in grožnje

Po novinarski konferenci pa je bila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, kot je zatrdila v objavi na Facebooku, deležna številnih žaljivih komentarjev, sporočil in tudi groženj. Izrazila je razočaranje, da je te dobila zaradi nastopa na vladni tiskovni konferenci.

“V politiki se človek tega sicer navadi, tokrat pa me žalosti zato, ker se od mene očitno pričakuje, da se bom opredeljevala (tudi) do trditev in domnev, ki so bile predane v obravnavo tožilstvu in KPK. Ki jih lahko ustrezno raziščejo, preverijo in dokažejo – ali ovržejo – in po potrebi ustrezno sankcionirajo le za to pristojni organi. Ne pa, ob pomanjkanju informacij, javno mnenje,” je zapisala.

Dodala je, da jo žalostijo tudi pričakovanja, da bi ob trditvah, “da naj bi prišlo do nezakonitega vmešavanja v delo policije, kot ministrica za pravosodje komentirala odprte preiskave pred KPK in odprte predkazenske postopke tožilstva. Kakšna ironija, kakšna kontradikcija,” zapiše. Po njenem mnenju bi ravno takšno komentiranje pomenilo poseg v delo neodvisnih državnih organov.

Poudarila je še, da so meje njenih pristojnosti jasno določene ter da jih dosledno spoštuje, ter dodala, da lahko v okviru svojih pristojnosti zgolj pomaga izboljšati delovanje sistema, da bodo postopki tekli bolj učinkovito, transparentno in pravično. “Žaljivke, grožnje (neredko tudi nasilne), ne bodo pripomogle k temu, da se kaj spremeni. Kvečjemu znajo komu, ki bi kaj lahko spremenil, vzeti motivacijo, da bi vztrajal.”

Ob koncu še zapiše, da se ji zdi obžalovanja vredno, da toliko ljudi s sklicevanjem na spoštovanje pravne države od nje pričakuje njeno nespoštovanje. “Čez to mejo ne bom šla nikoli, zlasti pa ne zato, ker bi mi to nemara prineslo lepše komentarje od teh, ki jih prejemam v zadnjih dneh, ali popularnost pri tistih, ki sodijo brez poznavanja dejstev,” je zaključila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje