Konec tedna bo za kratek čas odneslo pomlad, občutno se bo ohladilo

Slovenija 22. Mar 202413:46 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav bo današnji dan še s soncem obsijan, prav tako nas bodo žarki božali v soboto, se v državo v noči na nedeljo vrača zima. Slovenijo bo namreč prešla hladna fronta, ki bo s sabo prinesla tudi sneg, prav tako pa se bo s sobote na nedeljo ohladilo za 10 stopinj Celzija.

Hladna fronta, ki jo vremenoslovci napovedujejo že nekaj dni, bo v soboto zvečer v noči na nedeljo prešla Slovenijo. Bolj negotova pa je napoved, kako hitro bo šla mimo. “Lahko bo do nedelje zjutraj že vsega konec in se bo začelo jasniti, lahko pa se bo vse premikalo bolj počasi in bo zjutraj še nekaj padavin. Glavnina bo zagotovo padla ponoči,” je za N1 dejal dežurni meteorolog z agencije za okolje Andrej Velkavrh.

Modelske napovedi se namreč še vedno precej razlikujejo – ni jasno, kako izrazit bo prehod fronte, koliko časa bo vztrajal ciklon nad severnim Jadranom in kako nestabilno bo ozračje. Vse to pa bo na koncu vplivalo na izkupiček vsote padavin, snega in na moč severnega vetra.

Meja sneženja se bo spustila kar nizko, ob močnejših padavinah tudi skoraj do nižin. Že na 500 metrov nadmorske višine lahko zapade kar nekaj snega. Možni sta tudi sodra in babje pšeno. Prav tako se bo precej ohladilo, saj bo v nedeljo čez dan od 8 do 10 stopinj Celzija manj kot v soboto. Na Primorskem takšne temperaturne razlike ne bo, saj bo v nedeljo pihala burja.

Seveda vse športne navdušence zanima, kakšno bo vreme v Planici. Kot je povedal Velkavrh, bo danes in v soboto sončno in ugodno vreme. V nedeljo pa bo zaradi prehoda hladne fronte verjetno kar nekaj novozapadlega snega, ki ga bo treba odstraniti. “Koliko ga bo, je težko reči – možno je od 10 pa tudi do 30 centimetrov. Bolj verjetno je, da ga bo manj kot več,” je dodal. Prav tako lahko plohe pričakujemo v nedeljo popoldne, ampak takrat bo tekme že konec.

Prihodnji teden bo hladno predvsem v ponedeljek zjutraj, ko bo ponekod tudi slana. V nadaljevanju tedna bo oblačno, jutra pa ne bodo zelo hladna. Dnevne temperature bodo do 15 stopinj Celzija, po četrtku pa spet višje. Ohladitev, ki jo bo prinesel ta konec tedna, bo torej prehodna in kratkotrajna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!