Tanja Fajon izjavo Aleksandra Vučića označila za absurdno (VIDEO)

Slovenija 08. Sep 202213:05 6 komentarjev

Zunanja ministrica Tanja Fajon je izjavo srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki je dejal, da je Slovenija kršila ozemeljsko celovitost Srbije s priznanjem neodvisnosti Kosova, označila za absurdno in ponesrečeno. "Ko gre za interese slovenske države, jih je treba zaščititi," je poudarila.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je na dogodku ob stotih dneh vlade odzvala na izjavo predsednika Aleksandra Vučića, ki jo je izrekel na novinarski konferenci ob obisku slovenskega predsednika Boruta Pahorja v Beogradu.

“V Srbiji smo dostikrat navajeni na takšne izjave, ki so kdaj vzete iz konteksta – včasih malo namerno. Je pa prav, da smo se odzvali. Odzval se je predsednik Pahor, odzvalo se je tudi naše ministrstvo. Tu je treba vsakič znova opozoriti, da jih je, ko gre za interese slovenske države, treba zaščititi. To je bila zelo absurdna izjava, ponesrečena,” je poudarila zunanja ministrica in izpostavila, da ima Slovenija s Srbijo dobre odnose. “Srbski predsednik bo prihodnji teden v Sloveniji in bo lahko kaj več povedal,” je še dodala.

Spomnimo, da je slovenski predsednik Pahor prejšnji teden v okviru priprav na vrh pobude Brdo – Brioni, ki ga bo 12. septembra gostil na Brdu pri Kranju, obiskal srbskega predsednika Vučića. Beseda je nanesla tudi na vojno v Ukrajini. Pahor je Vučiću dejal, da si želi, da bi Srbija kot kandidatka za članstvo v Evropski uniji podprla sankcije proti Rusiji. Vučić je nato na novinarski konferenci zbrane novinarje vprašal, kako naj svojemu narodu razloži, da Srbija uvaja sankcije proti Rusiji in ne proti Sloveniji.

“Rusija ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, Slovenija jo je. In vidimo, da imamo s Slovenijo dobre odnose,” je dejal Vučić in spomnil, da je Slovenija, tako kot Francija, Nemčija in ZDA, priznala Kosovo, kar je po srbskem prepričanju kršitev mednarodnega prava, ustanovne listine ZN in resolucije Varnostnega sveta ZN 1244.

Pahor je na srečanju z Vučićem dejal, da ima Slovenija na nekatera vprašanja povsem različne poglede kot Srbija, a da si prizadevamo za kar najboljše odnose, čemur so namenjena vsa njegova srečanja s srbskimi voditelji. Pri tem je spomnil, da je na Zahodnem Balkanu še veliko odprtih vprašanj in nevarnosti in da moramo, ne glede na to, da imamo različne poglede, voditi dialog in iskati najmanjše kompromise.

“Vem, da Srbiji ni enostavno, enostavno ni niti Sloveniji, ker je prijateljica Srbije, je prijateljica Kosova, vendar skozi dialog poskušamo, iščemo načine, da bi šli skozi to nevarno obdobje, zlasti zdaj v tem letu in morda v času, ki prihaja, ko se nekako zaradi miru in varnosti naših ljudi, njim smo odgovorni, predsednik Vučić, jaz, vsi voditelji na Zahodnem Balkanu in njegovi bližini, da poskušamo skozi dialog najti rešitve, ki bodo v prid naših ljudi,” je še dejal Pahor na obisku v Beogradu.

Pozneje se je na Vučićeve izjave odzvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo, ki je na pogovor poklicalo srbsko veleposlanico Zorano Vlatković. Ministrstvo je sporočilo, da so bili nad izjavo predsednika Vučića presenečeni. “Ponovno smo prenesli svoje stališče do Kosova, ki ga je Slovenija priznala kot samostojno in neodvisno državo. V zvezi s tem smo izrazili pričakovanje, da Srbija v prihodnje našega stališča do Kosova ne bo problematizirala, saj podpora Slovenije Kosovu ni usmerjena proti Srbiji. Prav tako smo v pogovorih izrazili odločno nasprotovanje enačenju slovenskega priznanja Kosova in ruske agresije na Ukrajino,” so med drugim še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje