“Naš nasprotnik ni opozicija, ampak požari, suša, inflacija, korupcija”

Slovenija 08. Sep 202210:52 21 komentarjev

Slovenska vlada je na posebnem dogodku v prostorih AGRFT obeležila svojih prvih sto dni na oblasti. Premier Golob in nekateri ministri so predstavili svoje dosedanje delo, del programa pa je bil tudi intervju Marcela Štefančiča z vodji koalicijskih strank.

Ob 100. dnevu mandata je predsednik vlade Robert Golob z ministrsko ekipo predstavil dosežke dela vlade na posebnem dogodku v prostorih Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). “Tudi po 100 dnevih smo še tu in vedno močnejši,” je ob prihodu na prizorišče dejal premier.

“Zima bo težka izključno za vlado, ne pa tudi za ljudi”

Dogodek se je začel s kolažem videoposnetkov in fotografij s prizori iz nekaterih dosedanjih vladnih dogodkov in srečanj. Nato je povezovalka dogodka, direktorica vladnega urada za komuniciranje Petra Bezjak Cirman, na oder povabila vodje koalicijskih strank, torej predsednika Gibanja Svoboda Goloba, koordinatorja Levice Luko Mesca in predsednico Socialnih demokratov Tanjo Fajon. “Dobrodošli v sproščenem in drugačnem vzdušju, kakršnega ste napovedali že pred volitvami,” jih je pozdravila.

“Vlada zaradi zaostrenih globalnih in domačih razmer niti ni pričakovala niti ni imela 100 dni miru,” je med drugim dejala v kratkem uvodu, po katerem je napovedala govor ministra za infrastrukturo Bojana Kumra. Ta je predstavil ukrepe za spopad z energetsko krizo. Za njim je pred mikrofon stopil Mesec, ki je napovedal, da bo vlada kljub prihajajoči težki zimi izpolnjevala svoje obljube. Predstavil je dosedanje ukrepe ministrstva za delo, ki ga vodi, in napovedal nove. “Pogovarjamo se o draginjskem dodatku, o tem, da bomo regulirali določene vrste hrane in, konec koncev, pogovarjamo se o tem, da bomo aktivno naslavljali izzive, ki so pred nami, ki jih prinaša čas. Vlada bo naredila vse, da bo ta zima težka izključno za vlado, ne pa tudi za ljudi,” je dejal.

100 dni vlade
Igor Kupljenik/BOBO

Posebni gost Marcel Štefančič

Za Mescem je minister za gospodarstvo Matjaž Han poudaril, da je eden najpomembnejših dosežkov te vlade vzpostavitev zaupanja. “Samo s sodelovanjem lahko premagamo to krizo in zagotovimo nadaljnji razvoj gospodarstva,” je dejal.

“Brez zdravja nimamo veliko, z zdravjem lahko imamo vse,” je nato dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. “Mi bomo prekinili 30-letni urok, da se v slovenskem zdravstvu nič ne da spremeniti,” je obljubil. Javno zdravstvo po njegovem vlada razume kot pravico vsakogar, da pride pravočasno do varne in kakovostne zdravstvene oskrbe, je zagotovil.

Za njimi je Petra Bezjak Cirman na oder povabila posebnega gosta, novinarja in televizijskega voditelja Marcela Štefančiča. Pojasnila je, da bi se sama verjetno s predsedniki koalicijskih strank pogovarjala preveč prijazno, zato so to, brezplačno, zaupali Štefančiču. V pogovoru so naslovili številne teme, med drugim politično kadrovanje in pomanjkanje ukrepov za boj z globalnim segrevanjem. Tanja Fajon, ki je tudi zunanja ministrica, je na primer kot absurdno in ponesrečeno označila izjavo srbskega predsednika  Aleksandra Vučića, ki je dejal, da je Slovenija kršila ozemeljsko celovitost Srbije s priznanjem neodvisnosti Kosova.

Prvič je tudi Golob komentiral predlog obvezne božičnice, ki ga je v torek napovedal Mesec. Premierju se zdi to zelo dobra ideja, vendar si morajo to po njegovem podjetja “privoščiti”. “Ko bomo imeli prestrukturirano gospodarstvo z visoko dodano vrednostjo, takrat bo to mogoče,” je pojasnil.

“Naš nasprotnik ni opozicija”

Na koncu programa je premier Golob pojasnil, da je vlada zaupanje pridobila s spoštljivostjo. “V teh 100 dneh smo imeli kar nekaj dela, ampak v resnici smo se pripravljali na to, kar prihaja jeseni. Zdaj smo pripravljeni, kot so naši košarkarji in odbojkarji,” je dejal. Poudaril je, da se slovenski odbojkarji na včerajšnji tekmi niso povezali na začetku, ampak po tem, ko so jih Ukrajinci ‘fajn nabrisali v prvem nizu. Takrat so pokazali srce,” je dejal.

“Naš nasprotnik ni opozicija,” je še povedal, “ampak podnebne spremembe in požari. Zato bomo spremenili sistem zračne obrambe pred požari in nagradili gasilce, ki nesebično pomagajo. Naš nasprotnik je tudi suša, zato bomo vzpostavili namakalne sisteme, da bo kmetijstvo na sušo bolj odporno. Naš nasprotnik in sovražnik je inflacija, zato bomo naslovili pomoč najranljivejšim, obrzdali cene.” Napovedal je še boj proti sovražnemu govoru in korupciji v zdravstvu ter zagotovil, da bo kljub covidu-19 družba ostala odprta. “Borili se bomo za blaginjo vseh državljank in državljanov, za Slovenijo,” je zaključil.

“RTV edina šibka točka”

V odgovorih na novinarska vprašanja sta bila Golob in Fajon zelo kritična do dogajanja na RTV Slovenija, ki jo vodijo programski svet in uredniki, ki so bližje stranki SDS. Golob je “pravno nezmožnost ukrepanja” označil za edini minus oziroma edino šibko točko v prvih stotih dneh vlade. Povedal je, da vsak dan iščejo možnost, da bi zaobšli pravno blokado, vendar idej ni želel razkriti.

“Tako grozljivega političnega pogroma na nacionalni RTV-hiši še ni bilo v zgodovini države,” pa je dejala Tanja Fajon, “Iskreno upam, da nam bo iz vodstvenih organov te hiše čim prej uspelo umakniti politiko. Žal pa to ne bo tako hitro, kot smo si želeli.”

Zdravniška zbornica poziva k hitrejši reformi

Zdravniški zbornici Slovenije je v sporočilu za javnost ob 100. dnevu vlade poudarila, da se stanje v zdravstvu brez sistemskih rešitev ne bo izboljšalo, ter pozvala k prenovi plačnega sistema, ki po njihovem mnenju eden od krivcev za pomanjkanje zdravnikov. Kritični so bili tudi do načina sprejemanja interventnega zakona za zdravstvo, v katerega predstavniki zdravniških organizacij niso bili vključeni. Menijo tudi, da priprava reforme zdravstvenega sistema podaka prepočasi. Zaradi dolgotrajnosti postopkov bi morala vlada s pripravo začeti takoj ob nastopu mandata, vanjo pa bi morali biti vključeni prebivalci, bolniki in strokovna javnost, so pojasnili. Kot je večkrat poudaril minister, bo strokovna skupina pod vodstvom nekdanjega zdravstvenega ministra Dorijana Marušiča predlog reforme pripravila do marca prihodnje leto.

Spodaj si lahko ogledate celoten posnetek današnjega vladnega dogodka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje