V tekmo za izločanje sodnikov vstopila tudi vlada, predlaga izločitev Jakliča

Slovenija 05. Apr 202322:25 12 komentarjev
Ustavni sodnik Klemen Jaklič
Klemen Jaklič (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Vlada je na dopisni seji sprejela predlog za izločitev ustavnega sodnika Klemena Jakliča iz odločanja o pobudi za oceno ustavnosti zakona o RTV Slovenija in ga poslala ustavnemu sodišču.

Potem ko se je začelo zapletati s predlogom predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič za izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča iz odločanja o noveli zakona o RTVS, je vskočila vlada. Na večerni dopisni seji je ocenila, da obstajajo okoliščine, ki vzbujajo dvom o Jakličevi nepristranskosti, in na ustavno sodišče poslala predlog za njegovo izločitev iz odločanja.

Vlada je v predlogu navedla, da je Jaklič v času referendumske kampanje o doslej veljavnem (Grimsovem) zakonu o RTVS leta 2005 volilce aktivno nagovarjal k podpori oziroma sprejetju tega zakona. Izpostavila je še, da je državni zbor Jakliča na predlog poslanske skupine SDS leta 2006 imenoval za člana nadzornega sveta RTVS. “Ta zavzemanja so daleč presegla načeloma dovoljeno dejavnost sodnikov in drugih pravnikov, da prispevajo k pravnemu napredku in razvoju, zato vlada upravičeno dvomi tako o njegovi objektivni kot tudi o subjektivni neodvisnosti,” je ocenila ministrska ekipa. 

Gre za identično vsebino, kot jo je v predlogu za Jakličevo razrešitev v imenu državnega zbora navedla njegova predsednica Urška Klakočar Zupančič. Vendar pa se je z njenim predlogom začelo zapletati. Sodnik poročevalec v zadevi Rok Svetlič je namreč državni zbor povprašal, kje ima predsednik državnega zbora pravno podlago za samostojno vlaganje zahteve za izločitev sodnikov v postopkih, v katerih je nasprotni udeleženec državni zbor. Za odgovor je dal državnemu zboru tri dni časa, kar bi verjetno pomenilo, da ustavno sodišče na četrtkovi seji, na dnevnem redu katere ima ponovno pobudo za oceno ustavnosti zakona o RTVS, o predlogu Klakočar Zupančič za izločitev Jakliča ne bi odločalo.

Kot smo poročali, ima sicer ustavno sodišče na mizi še dva predloga za izločitev ustavnih sodnikov v tej zadevi. Izločitev Neže Kogovšek Šalamon je predlagal prvopodpisani pod pobudo za ustavno presojo novele zakona o RTVS, predsednik programskega sveta javne radiotelevizije Peter Gregorčič. Zmotilo ga je njeno dopolnilno delo na Mirovnem inštitutu. Ta inštitut je namreč sodeloval v referendumski kampanji o noveli zakona o RTVS in pri pripravi intervencije, ki so jo na ustavno sodišče pred kratkim vložile nevladne organizacije. Zapisale so, da je za varovanje svobode medijev in pravice javnosti do obveščenosti nujna takojšnja uveljavitev novele.

V. d. direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija pa je predlagal izločitev sodnika Mateja Accetta, ki je sicer predsednik ustavnega sodišča. Razlog za ta predlog je po vsej verjetnosti Accettovo srečanje s podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo v začetku marca. Jourova je zagotovila, da s predsednikom ustavnega sodišča nista govorila o ustavnem presojanju novele zakona o RTVS, nasprotniki novele pa niso varčevali z obtožbami, da je bilo njeno srečanje z Accettom prav v funkciji pritiska na sodnikovo odločanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje