Upravne enote vladi postavile ultimat: če dogovora ne bo, bodo stavko zaostrili

Slovenija 10. Apr 202414:24 > 18:57 2 komentarja
upravne enote
Foto: Tina Kosec/BOBO

Na večini upravnih enot so danes zaradi nizkih plač in preobremenjenosti stavkali že peto sredo zapored. Po besedah predsednika sindikata državnih organov Frančiška Verka do vladi postavili osemdnevni rok za dogovor, v nasprotnem primeru napovedujejo zaostritev stavke. "To pomeni nekaj več kot stavka ob sredah," je dejal Verk.

Na večini upravnih enot zaradi nizkih plač in preobremenjenosti stavkajo že peto sredo zapored.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je po zboru zaposlenih upravne enote Ljubljana dejal, da bodo pred morebitno zaostritvijo stavke vladi postavili osemdnevni rok za uresničitev stavkovnih zahtev.

Na današnjem zboru zaposlenih so se po besedah Verka pogovorili o poteku pogajalskega procesa in o rezultatih sredinih stavk. “Zaenkrat smo se odločili, da postavimo vladi osemdnevni rok, po katerem želimo dogovor, sicer bomo šli v zaostrovanje stavkovnih aktivnosti. To pomeni nekaj več kot stavka ob sredah,” je dejal Verk. Vlado bo z zahtevo seznanil še danes.

Zaposleni na upravnih enotah s stavko opozarjajo na nizke plače in hkratno obremenjenost z velikim pripadom zadev. Med stavkovnimi zahtevami sta povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. Ob tem zahtevajo, da do ureditve plačnega sistema vsak mesec prejmejo največ 300 evrov bruto dodatka.

Frančišek Verk
Foto: Borut Živulović/Bobo

“Nedopustno je, da je toliko ljudi v upravnih enotah na minimalnih plačah,” meni Verk. Tako plače referentov kot svetovalcev je treba po njegovem opozorilu nujno zvišati. “Takšne, kot so zdaj, odbijajo kandidate za zaposlitev na teh delovnih mestih,” je poudaril.

Na protipredlog vladne strani je že sestavil odziv, dokončen predlog pa bo pripravil njihov odvetnik. “Če bo vladna stran sprejela naš predlog, se lahko dogovorimo,” je zatrdil.

Povprečna bruto plača na upravnih enotah je bila po podatkih ministrstva za javno upravo lani 2.119 evrov bruto, leto pred tem pa 1.973,33 evra bruto. Kot izhaja iz podatkov za lanski december, je bilo skupno 2.387 zaposlenih na upravnih enotah razporejenih od 16. do 56. plačnega razreda. Največje število, in sicer 427, jih je bilo v 31. plačnem razredu, v katerem je osnovna plača predvidena v višini 1.492,62 evra bruto. Nižjo osnovno plačo je imelo 450 zaposlenih. Osnovno plačo, višjo od 2.000 evrov bruto, pa je imelo 879 zaposlenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje