Fides: Vlada bi lahko enostavno rešila težave z vozniškimi, a jih zavestno ne

Slovenija 11. Mar 202416:15 > 18:56 16 komentarjev
invalidkinja vstopa v avto
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V času večtedenske zdravniške stavke odmeva zgodba invalidov, ki zaradi nje ne morejo podaljšati vozniških dovoljenj. Na sindikatu Fides pravijo, da je za nastalo situacijo odgovorna vlada, saj da bi lahko težavo rešila na zelo enostaven način.

Ta teden bo minilo dva meseca, odkar se je začela zdravniška stavka. V tem času so se zvrstile zgodbe pacientov, ki ne dobijo bolniškega staleža, ostajajo brez nenujnih operacij in pregledov, posebej pa je v javnosti odmevala težava gibalno oviranih, ki zaradi stavke na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča (URI Soča) ne morejo podaljšati vozniških dovoljenj.

Na težave invalidov so se zdaj znova odzvali v stavkajočem sindikatu Fides. Izpostavili so, da gre v opisanem primeru za administrativne in ne zdravstvene zaplete, na nastanek katerih naj bi v sindikatu vlado opozarjali že decembra, še pred začetkom stavke. Odgovornost za nastalo zmedo so zato pripisali vladi.

V današnjem sporočilu za javnost so v sindikatu tudi zapisali, da bi lahko vlada nastale težave gibalno oviranih oseb rešila na povsem enostaven način in spomnili na odločbe iz časa koronavirusa, ko so vozniška dovoljenja veljala kljub neopravljenemu zdravniškemu pregledu.

“Vlada tako ravna zgolj zato, da lahko vpletene jemlje za talce in jih uporablja v aktivnostih proti stavkajočim zdravnikom,” so zapisali. Poudarili so, da zaposleni na URI Soča še naprej opravljajo svoje delo, medtem ko uveljavljajo svojo pravico do stavke.

V petek sta sicer na URI Soča zaradi stavkovnih aktivnosti potekala tudi dva ločena inšpekcijska postopka, ki pa nista zaznala nepravilnosti. Ob tem so na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu zavrnili tudi obtožbe, da voznikom s posebnimi potrebami ne omogočajo podaljševanja ali pridobivanja vozniških dovoljenj. Na ministrstvu za zdravje so zaradi pritožb glede podaljšanja vozniških dovoljenj gibalno oviranim osebam tudi sprejeli odlok, s katerim so razširili nabor storitev, ki jih morajo zdravniki zagotavljati kljub stavki. Odlok je dvignil precej prahu, saj da zanj ni pravne podlage.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob današnjem obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor izrazila začudenost, da inšpektorat za delo na URI Soča prejšnji teden ni odkril kršitev. Na ministrstvu so zato prek zdravstvenega inšpektorata inšpektorat za delo danes zaprosili za zapisnik nadzora, saj želijo ugotoviti, “kako je do tega prišlo”, je povedala v izjavi za medije.

O domnevni diskriminaciji zaradi omejenega delovanja ambulante za voznike s posebnimi potrebami bo prednostno odločal tudi zagovornik načela enakosti, so sporočili z njegove pisarne. Zagovornik je sicer že konec februarja ustanovo opozoril, naj tudi v času zdravniške stavke zagotovi nemoteno delovanje.

V Fidesu so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili tudi, da tudi ostali zdravniki kljub umiku soglasij za nadurno delo še vedno delajo 40 ur na teden in osem ur dežurajo. “Dejansko zdravniki na stavki delajo toliko, kolikor dela večina zaposlenih v naši državi,” so pripisali in kritično izpostavili po njihovem mnenju zavajajoče navedbe vlade, da zdravniki stavkajo, ker bi radi razgradili javni sistem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje