Tomaž Smrekar odstopil z mesta generalnega direktorja statističnega urada

Slovenija 10. Okt 202312:04 3 komentarji
Oddaja BDP
Tomaž Smrekar (Foto: Denis Sadiković/N1)

Tomaž Smrekar je odstopil z mesta generalnega direktorja Statističnega urada Republike Slovenije (Surs). Na uradu razlogov za odstop po napovedih ne bodo podrobneje pojasnjevali.

Kot smo poročali, je vlada začela postopke za razrešitev direktorja Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) Tomaža Smrekarja, potem ko je statistični urad zmanjšal lansko rast bruto družbenega proizvoda (BDP) s 5,4 na 2,5 odstotka.

To je bila največja revizija rasti BDP doslej. Takrat je bilo presenečenje veliko, tudi med strokovnjaki s področja ekonomije in financ. Pojavili so se tudi pomisleki o morebitnih napakah in nepravilnostih pri prvotnih ocenah statistikov, vse očitke pa so na statističnem uradu tedaj zavrnili.

Kot je septembra povedal Smrekar, nikakor ni šlo za napake ali nedoslednosti, ampak za temeljito revizijo ocene na podlagi novih podatkov. Proces je po navedbah statistikov natančno predpisan in temelji na skupnem okviru EU. Kot je septembra še pojasnil Smrekar, je bilo leto 2022 zaradi visoke inflacije in energetskega šoka po ruskem napadu na Ukrajino izjemno, za takšna neobičajna leta pa je zelo težko dajati dobre ocene za različne ekonomske kazalnike.

Ravno zato so popolnejši in bolj kakovostni letni podatki po Smrekarjevih pojasnilih pokazali bistveno drugačno sliko kot četrtletni, še posebej se je to pokazalo proti koncu 2022, ko so se lanski šoki najmočneje odrazili.

Dosedanji prvi mož statističnega urada je takrat odločno zanikal tudi navedbe, da na izračune urada vpliva vlada ali kdo drug. A kljub tem pojasnilom se nezadovoljstvo zaradi popravljene ocene ni poleglo, saj bistveno nižja lanska ocenjena rast pomeni predvsem težavo za javnofinančno načrtovanje države. Vlada je zato najprej kmalu zatem urad pozvala, naj celovito pojasni razloge in ugotovitve, zakaj so nastala odstopanja pri izračunih, konec septembra pa je Smrekarja seznanila še o “očitanih kršitvah in možnih razlogih za razrešitev” ter ga pozvala, da se do njih opredeli.

Dva tedna po tem pozivu je danes sledila Smrekarjeva odločitev za odstop s položaja generalnega direktorja.

Tomaž Smrekar je na položaj generalnega direktorja Sursa sicer prišel maja 2020, po začetku epidemije in mandata vlade Janeza Janše. Takrat je moral s položaja pred iztekom mandata oditi prejšnji direktor Bojan Nastav, kar je bila prva predčasna zamenjava direktorja Sursa v zgodovini samostojne države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje