Tonin: Ali krščanski demokrati res živimo v jamah in bi prepovedali splav?

Slovenija 17. Jul 202219:17 > 18. Jul 2022 09:21 33 komentarjev
Matej Tonin
Borut Živulovič/BOBO

"Ali krščanski demokrati živimo v ‘jamah’, smo nestrpni do istospolnih in želimo prepovedati splav? Seveda ne," se je v zapisu na Facebooku odzval predsednik NSi Matej Tonin. Dodal pa je, da mora država tradicionalni družini kot skupnosti moža in žene zagotoviti posebno mesto in poseben status. Oglasila se je tudi predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar, ki meni, da "človekove pravice niso ne leve ne desne".

Ustavno sodišče je pred tednom dni sprejelo prelomno sodbo, s katero je odločilo, da trenutna ureditev, ki istospolnim partnerjem ne omogoča sklenitve zakonske zveze in posvojitve otrok, ni v skladu z ustavo. Državnemu zboru je sodišče naložilo, da mora v šestih mesecih to neustavnost odpraviti.

V koaliciji so takšno odločitev ustavnega sodišča pozdravili, vlada pa je že na petkovi seji določila besedilo predloga zakona o spremembah družinskega zakonika. Državnemu zboru ga je poslala v obravnavo po skrajšanem postopku.

Do odprave protiustavnosti sicer velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca, je še odločilo ustavno sodišče.

Pirc Musar: Človekove pravice niso ne leve ne desne

Ob sprejetju predloga zakona na vladi se je na Twitterju oglasila tudi kandidatka za predsednico države Nataša Pirc Musar. “Človekove pravice niso ne leve ne desne. Jih imamo ali pa jih nimamo. Druge poti ni. Ta pot vlade je prava,” je zapisala.

Manj naklonjeni pa so bili odločitvi ustavnega sodišča v opozicijskih SDS in NSi. V NSi so napovedali uporabo vseh pravnih sredstev, ki so jim v pravni družbi na voljo. Tako so napovedali nasprotovanje predlogu novele družinskega zakonika oziroma vsem drugim novelam zakona, ki bi morebiti temeljile na omenjeni odločbi ustavnega sodišča.

Tonin: Država mora tradicionalni družini zagotoviti poseben status

Zaradi nasprotovanja odločitvi je bila sicer NSi v zadnjih dneh na družbenih omrežjih deležna številnih komentarjev. Na očitke je danes z objavo na Facebooku skušal odgovoriti tudi njen predsednik Matej Tonin.

“Ali krščanski demokrati živimo v ‘jamah’, smo nestrpni do istospolnih in želimo prepovedati splav? Seveda ne. Smo pa ob nedavni odločbi ustavnega sodišča odločno izrazili naše stališče, da pravica odraslih do posvojitve otroka ne obstaja,” je zapisal predsednik NSi.

Dodal je, da je treba otroku, ki gre po spletu izredno težkih okoliščin v posvojitev, po njihovem mnenju zagotoviti najbolj optimalno obliko družine – to sta, tako trdi Tonin, mama in oče. “Še tako dobra mama ne more nadomestiti očeta in še tako dober oče ne more nadomestiti mame. Gre torej za pravico otroka in iskanje njegovih najvišjih koristi in ne izražanje nestrpnosti,” je dodal.

“Pa vendarle – ali živimo v ‘jamah’ in smo nestrpni do istospolnih? Nikakor ne. Vse ljubezni so lepe. Še več, kot družba smo dolžni zagotoviti, da so tudi geji in lezbijke enakovreden in spoštovan del naše skupnosti. In to moramo tudi na glas povedati. Nesprejemljivo je, da so deležni različnih očitkov in zasramovanj zaradi svoje spolne usmerjenosti,” je zapisal.

Nadaljeval je, da v NSi menijo, da mora država tradicionalni družini kot skupnosti moža in žene zagotoviti posebno mesto in poseben status. “Samo v zvezi moža in žene je lahko spočeto novo življenje, ki je za nas poseben dar. Sedaj veljavni družinski zakonik je zato po mnenju NSi povsem ustrezen, saj istospolnim partnerjem omogoča izenačitev prav vseh pravic s heteroseksualnimi pari razen pravice do posvojitve otrok.”

Britanska znanstvena revija New Scientist sicer navaja, da so znanstvene raziskave na to vprašanje dale jasne odgovore. Pišejo, da so dolgoletne študije lezbičnih družin pokazale, da lahko dve mami zagotavljata prav tako dobro vzgojo otroka kot heteroseksualni par. Tudi študije gejevskih družin z dvema očetoma so prišle do enakega zaključka. V ZDA je več velikih študij lezbičnih, gejevskih in heteroseksualnih družin pokazalo, da med njimi ni nobene razlike v starševski toplini, obnašanju otroka, čustvenih težavah, ki jih otroci doživljajo, ali njihovi psihosocialni prilagoditvi, vključno s tesnobo, depresijo in samopodobo. Podobno velja tudi za enostarševske družine, še kažejo raziskave.

“Ali imam prijatelje, ki so geji?”

“Ali imam prijatelje, ki so geji? Imam in so odlični ljudje. Ali so člani stranke NSi tudi geji in lezbijke? Prav gotovo in so dobrodošli,” je v objavi še zapisal Tonin.

V nadaljevanju je predsednik druge največje opozicijske stranke zapisal, da splava ne želijo prepovedati, spoštujejo pa pravico do življenja kot najvišjo vrednoto. “Splava ne bi prepovedali, ker zakonska prepoved ne reši ničesar. Tisti, ki so za splav odločeni, bodo vedno našli pot. Res pa je, da si želimo, da bi bilo splavov čim manj in ne čim več. Predvsem pa mislimo, da bi morali vsem ženskam in parom, ki so pred to težko odločitvijo, zagotoviti kar najboljšo podporo,” je dodal.

V NSi po njegovih besedah svojih vrednot ne vsiljujejo nikomur, želijo pa, da tudi družba spoštuje njihove vrednote. “In kaj to pomeni? Z ženo sva se odločila, da bova sprejela življenje ne glede na to, kakšno bo in se za splav ne bi odločila – tudi če bi bil najin še nerojen otrok bolan. Hvala Bogu, imela sva srečo, saj nama je Bog namenil tri čudovite otroke,” je zapisal.

Ustavno sodišče RS
Denis Sadiković/N1

Si pa Tonin želi, da splav in pravice istospolnih ne bi bile več ideološko vprašanje in tema, ki vnaša nove razdore. “Za začetek se poslušajmo in drug drugega poskušajmo tudi slišati. Vsak človek, ki je v zahtevnih okoliščinah in težkih življenjskih preizkušnjah, pa potrebuje predvsem našo podporo, sočutje in razumevanje. In tega si želimo v NSi,” je zaključil.

Pravna mreža: Napoved NSi je nezakonita

Na napoved NSi, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, so se pred dnevi odzvali v Pravni mreži za varstvo demokracije. Kot so zapisali, je ta napoved nasprotovanja noveli družinskega zakonika “nezakonita”.

“Zakon o ustavnem sodišču namreč določa, da so odločbe ustavnega sodišča obvezne, s čimer se uresničuje načelo delitve oblasti. Če Državni zbor ne izvrši ustavne odločbe, s tem posega v pristojnosti, ki jih ustavnemu sodišču daje Ustava RS. Državni zbor mora zato poskrbeti za izvršitev ustavnih odločb, pri tem pa poslanci ne smejo zavrniti izvršitve ustavne odločbe, ki ni v skladu z njhovim osebnim prepričanjem, saj sicer ravnajo v nasprotju z Zakonom o ustavnem sodišču,” so zapisali.

Dodali so, da je sklicevanje na odklonilni ločeni mnenji dveh ustavnih sodnikov in pojasnjevanje, da večinska odločitev “ne prepriča” povsem zgrešeno. Ločena mnenja so v zrelih demokracijah izkaz transparentnosti delovanja sodišča in lahko prispevajo k strokovni kritiki posameznih odločb, nikakor pa ne morejo služiti kot izgovor za neizvršitev odločb sodišča, so pojasnili. “Ob tem pa je treba opozoriti, da tisti, ki trdi, da odločbe ustavnega sodišča ne bo izvršil, ker ’pravica odraslih oseb do posvojitve otroka ne obstaja, obratno, otrok ima pravico biti posvojen v najbolj optimalno mogočo skupnost’, očitno odločbe sploh ni prebral, saj so prav to poudarki Ustavnega sodišča,” so še zapisali v Pravni mreži.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje