Tonin Goloba vabi na pogovor o nakupu osemkolesnikov boxer

Slovenija 04. Maj 202215:23 > 05. Maj 2022 16:19 6 komentarjev
Matej tonin
Žiga Živulović/BOBO

Minister za obrambo Matej Tonin je prepričan, da Slovenska vojska potrebuje bojna vozila boxer, za katere bo Slovenija odštela 343,4 milijona evrov. Tonin ne vidi ovir, da do podpisa pogodbe ne bi prišlo še v mandatu aktualne vlade, najverjetnejšega novega mandatarja Roberta Goloba pa vabi na obisk, da mu prestavi pogodbo za nakup.

Potem ko je najverjetnejši prihodnji mandatar Robert Golob pozval ministra za obrambo Mateja Tonina, naj se vzdrži podpisovanja dolgoročnih pogodb za nakup bojnih vozil boxer, je Tonin danes Goloba povabil na obisk na ministrstvo za obrambo (Mors). Prepričan je namreč, da je to tudi v interesu Goloba. “Glede na vse okoliščine gospodu Golobu delam uslugo, ker se mu s temi stvarmi ne bo treba ukvarjati in se prerekati s koalicijskimi partnerji, ampak se bodo glede nakupa lahko izgovarjali name,” je na današnji novinarski konferenci ministrstva za obrambo med drugim poudaril Tonin.

Tonin se je danes odzval tudi na ugibanja, zakaj se s podpisom pogodbe tako zelo mudi in zakaj več stomilijonskega posla z oklepniki ne prepušča prihodnji vladi. Po njegovim besedah gre pri podpisu pogodbe za boxerje za “povsem normalne tekoče zadeve”, ob čemer je znova spomnil, da sta nakup boxerjev potrdila tako vlada kot državni zbor. Posel je zdaj treba le še formalno zaključiti, pravi.

“Zato se mi zdi pomembno, da se ne dela drame in da se ne pritiska name, naj tega ne podpišem, kajti to sem na podlagi odločitev vlade in državnega zbora dolžan podpisati. Slovenska vojska in država potrebujeta boxerje glede na okoliščine in glede na to, da imamo vojsko in da jo želimo krepiti,” je poudaril. Prav tako, je dodal, oklepnikov ne kupujemo za nekaj let, temveč za daljše obdobje, od 20 do 30 let. “Če so vozila boxer dobra za Nemce, Nizozemce in Britance, so dobra tudi za Slovence. S tem nakupom podpremo tudi evropsko obrambno industrijo, kar v danih okoliščinah ni zanemarljivo,” je dejal.

Glede cene, po kateri bo Slovenija za 45 bojnih vozil odštela 343,4 milijona evrov, pa je Tonin prepričan, da je “to zelo dobra cena”, zlasti v luči dejstva, da cene materialov rastejo. Znova je spomnil, da bo Slovenija za oklepnike z oborožitveno opremo odštela 240 milijonov evrov, preostali del kupnine pa bo namenjen za rezervne dele, usposabljanja in vzdrževanje boxerjev (40 milijonov evrov) in plačilo DDV (61,9 milijona evrov).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje