Tonin pričakuje, da se bo v pogajanja s Fidesom vključil tudi premier Golob

Slovenija 14. Feb 202415:12 7 komentarjev
Matej Tonin
Foto: N1 / Denis Sadiković

Ker je stanje v slovenskem zdravstvu tako resno, da so ogrožena življenja, opozicijska stranka NSi od premierja Goloba pričakuje vključitev v pogajanja s sindikatom Fides. Če se pogajata dva, mora do dogovora priti tako, da vsak malo popusti, je poudaril prvak NSi Matej Tonin. Prepričan je, da bodo morali zdravniki pri svojih plačnih zahtevah malenkost popuščati.

V NSi opozarjajo, da je stanje v slovenskem zdravstvu tako resno, da so ogrožena človeška življenja.

Zato od premierja Roberta Goloba pričakujejo vključitev v pogajanja s sindikatom Fides, je povedal predsednik NSi Matej Tonin. NSi sicer zopet predlaga spremembo zakonodaje s koriščenjem vseh razpoložljivih zdravstvenih kapacitet, tudi zasebnih.

Tonin je na novinarski konferenci spomnil na opozorila zdravnikov, da se lahko v prihodnjih dnevih in tednih zaprejo celotni bolnišnični oddelki in porodnišnice, saj bo zdravniškega kadra ob umikih soglasij za nadurno delo premalo.

“To bo pomenilo, da se bo še dodatno podaljšal čas za postavljanje diagnoz, podaljšal se bo čas za zdravljenje, številni bodo zaradi tega tudi umrli,” je opozoril.

Tonin meni, da bi morala vlada Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ponuditi možnost, da vzpostavi svoj plačni sistem v okviru iste mase plač. S tem ne bi ogrozili zahtev drugih zaposlenih v javnem sektorju.

Na vprašanje, kako bi ob Fidesovih konkretnih zahtevah za dvige plač lahko plačna masa ostala enaka, je odgovoril, da bi se lahko del dodatkov prelil v osnovne plače, denimo dodatki za dežurstva preko noči ter ob vikendih in praznikih.

Če se pogajata dva, mora do dogovora priti tako, da vsak malo popusti, je poudaril. Zagotovo bodo morali tudi zdravniki pri svojih plačnih zahtevah malenkost popuščati, je dodal. A ključna je po njegovem mnenju kredibilnost pogajanj, ki “šepa”, zato je nujno, da se v pogajanja vključi predsednik vlade.

Odzval se je tudi na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), po katerih kljub odpovedi nekaterih posegov in pregledov v času stavke statistika za zdaj ne kaže povečanega števila čakajočih. Njihovo število se je celo nekoliko zmanjšalo.

Tonin je poudaril, da so odzivi ljudi, s katerimi imajo neposredni stik, drugačni. Pravijo, da mnogo težje pridejo do svojih zdravstvenih storitev. “Si bom drznil malo podvomiti o tej statistiki,” je povedal.

Na novinarski konferenci je sicer povedal tudi, da so poslanci NSi v parlamentarni postopek vložili predlog dopolnitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Z njim želijo po Toninovih besedah popraviti 80. člen in s tem odpraviti dva “birokratizma”.

Kot prvega je navedel stanje, v katerem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavarovancem v tujini v nekaterih primerih plača tudi zdravljenje pri zasebnikih, ne plača pa zdravljenja pri slovenskih zasebnikih. “Druga nelogičnost pa je ta, da ZZZS slovenske državljane raje pošlje na bolniške kot pa na zdravljenje,” je dejal.

Zato v NSi predlagajo koriščenje vseh zdravstvenih kapacitet, tudi izven državnega sistema, da bi ljudje čim prej prišli do zdravljenja. Tako bi prihranili tudi pri nadomestilih za bolniške odsotnosti, za katere ZZZS po Toninovih navedbah letno nameni 700 milijonov evrov. Del tega denarja bi bilo bolj koristno porabiti za zdravljenje, je prepričan.

Zanikal je, da gre za ukrep v podporo zasebništvu, saj da se bodo ljudje lahko sami odločili, pri katerem ponudniku bodo opravili zdravstveno storitev.

NSi je sicer podobne spremembe v aktualnem sklicu DZ že želela uveljaviti prek novele omenjenega zakona. A je ta pred mesecem dni zaključila parlamentarno pot, saj je na odboru DZ za zdravstvo zanjo glasovalo pet opozicijskih poslancev, proti pa je glasovalo 10 poslancev koalicije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje