Tožilci in sodniki prvič skupaj o plačah: dogovor pričakujejo do konca junija

Slovenija 15. Maj 202317:25 > 18:10 0 komentarjev
sodišče, sojenje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Predstavniki sodnikov in tožilcev so se prvič sešli na skupnih pogovorih o ureditvi plač z vladno stranjo. Predstavniki tožilcev ocenjujejo, da je vladni predlog prenizek, a menijo, da bodo lahko stališča zbližali. V sodniških vrstah pa so pojasnili, da na osnovi današnjih usklajevanj pričakujejo dopolnjen predlog ministrstva za javno upravo.

Predstavniki sodnikov in tožilcev, ki so se doslej z vladno stranjo sestajali ločeno, so se danes sestali na skupnem srečanju. Vodja posvetovalne skupine za odpravo plačnih nesorazmerij pri vrhovnem državnem tožilstvu Mirjam Kline je za STA pojasnila, da so bili predvsem zadovoljni, da jih je ministrstvo povabilo na sestanek istočasno s sodniki, za kar so si prizadevali že dlje časa. Tožilci so namreč na preteklih srečanjih večkrat izrazili pričakovanje, da jih vlada pri odpravi plačnih nesorazmerij obravnavala enako kot sodnike.

Na današnjem skupnem sestanku so tako usklajevali stališča oziroma poglede na uvrstitve v plačne razrede. “Menimo, da je poslan predlog prenizek predvsem v izhodiščnih stopnjah, za kolege, ki šele vstopajo v državnotožilsko organizacijo. Prenizek pa se nam zdi tudi predlagan odstotek za dodatek za nezdružljivost,” je pojasnila Kline. V državnotožilski organizaciji po njenih besedah menijo, da bodo lahko svoja pričakovanja in predloge ministrstva za javno upravo zbližali.

Vodja posvetovalne skupine za izboljšanje položaja sodnikov, ki je sestavljena iz predstavnikov Slovenskega sodniškega društva, Sodnega sveta in predstavnikov sodišč, Andrej Ekart pa je ocenil, da so današnji pogovori potekali v konstruktivnem duhu, a še niso zaključeni. “Na osnovi današnjih usklajevanj bo ministrstvo za javno upravo pripravilo dopolnjen predlog bodoče ureditve plačnega položaja sodnikov, ki ga bomo po prejemu proučili,” je napovedal.

Kdaj se bodo sestali naslednjič, se še niso dogovorili. Pričakujejo pa, da se bodo o rešitvah dogovorili do konca junija in da bodo dogovori o plačah začeli veljati z novim letom, je pojasnila Kline.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa je po današnjem srečanju pojasnila, da je pogajalski proces še v teku in da pogajanja potekajo konstruktivno s ciljem zbliževanja stališč.

Predstavniki sodnikov in tožilcev se tako z vladno stranjo dogovarjajo o odpravi plačnih nesorazmerij, medtem pa ločeno potekajo še resorna pogajanja za zdravstvo in socialno varstvo. Hkrati pa vlada vodi tudi pogajanja reprezentativnih sindikatov javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!