Trček bo iskal “šiht”, Pojbič pa potrebuje malo “rehabilitacije za dušo”

Slovenija 25. Apr 202213:34 > 19:44 5 komentarjev
Marjan Pojbič, Franc Trček
BOBO

Več kot 60 poslancev bo moralo kmalu iskati novo službo. Večina tistih, ki smo jih danes poklicali, še ne ve, kaj bo počela. Marjan Pojbič nam je povedal, da po tem času potrebuje malo "rehabilitacije za svojo dušo", Franc Trček pa bo iskal "šiht" kot večina Slovencev. Branko Simonovič, ki je prepričal le 57 volilcev, pa je dejal, da veliko več niti ni pričakoval.

Na tokratnih parlamentarnih volitvah se je v državni zbor uvrstilo pet političnih strank. Največ mandatov je osvojilo Gibanje Svoboda, in sicer kar 41. Na drugem mestu s 27 poslanskimi sedeži sledi SDS, NSi bo imela v državnem zboru 8 predstavnikov, SD pa 7. Najmanjša stranka bo v novem sklicu državnega zbora s petimi poslanci stranka Levica. Petim strankam, ki imajo v parlamentu trenutno predstavnike, pa ni uspelo preseči 4-odstotnega volilnega praga. Zunaj parlamenta so tako ostali LMŠ, SAB, SNS, Desus in Konkretno (Povežimo Slovenijo).

Ustanovna seja novega sklica bo v petek, 13. maja. Od 88 poslancev, ki trenutno sedijo v poslanskih klopeh, jih je bilo le 28 ponovno izvoljenih. Iz DZ se skupaj s strankami poslavljajo tudi trije predsedniki strank: Marjan Šarec (LMŠ), Alenka Bratušek (SAB) in Zmago Jelinčič (SNS). So pa bili v poslanske klopi izvoljeni predsedniki vseh petih strank, ki so se uvrstile v DZ.

Šarec je za N1 povedal, da načrtov za naprej še nima. Na vprašanje, ali bodo v prihodnje kaj sodelovali z Robertom Golobom, pa je odvrnil, da je to odvisno od njega. “On je tisti, ki ima škarje in platno v rokah,” je dodal. Na naše vprašanje, ali je po tem, ko je LMŠ izpadla iz parlamenta, videl povabilo ekipe Radia Ga-Ga, ki ga je povabila nazaj, pa se je Šarec nasmejal.

Poslanec stranke SAB Marko Bandelli je povedal, da nima še nobenih načrtov. “Najprej si bom za prvomajske praznike privoščil malo dopusta, nato pa bomo videli, kako naprej, kaj bomo naredili in kako. “Tudi v stranki nismo o tem še nič govorili,” je dodal in povedal, da je, čeprav bo SAB zdaj zunajparlamentarna stranka, dobila 2,6 odstotka glasov, v prihodnje pa bodo delali tudi na občinskih in predsedniških volitvah, pripravljali strategije.

Pojbič si želi mirno življenje

V parlament ni uspelo priti niti poslancema iz vrst SDS Mojci Škrinjar in Marjanu Pojbiču. Za N1 je Pojbič povedal, da ima v načrtu, da bo po dolgem času živel mirno. “Brez stresov in vsega, kar sem doživljal v teh petih mandatih, ko sem bil poslanec državnega zbora. Nobenih posebnih načrtov nimam, najprej moram vse skupaj analizirati, si vzeti čas zase. Če si pet mandatov poslanec, je tako zelo stresno, da potrebuješ nekaj rehabilitacije za svojo dušo,” je povedal in dodal, da bo najprej nekaj stvari postavil na svoje mesto, potem pa normalno živel naprej.

Tudi poslanka Škrinjar je dejala, da že ima načrte, kaj bo počela po koncu tega mandata, vendar tega ni želela razkriti. Povedala pa je, da je imela vedno delo zase, da je problem vedno videla kot izziv, in tudi zdaj je tako.

V državnem zboru prav tako ne bo več poslancev stranke Konkretno, saj se gibanju Povežimo Slovenijo ni uspelo uvrstiti v parlament. Med vidnejšimi poslanci te stranke je bil prav gotovo tudi Gregor Perič, ki je na nedeljskih volitvah v volilnem okraju Izola prepričal le 193 volilcev.

Gregor Perič v DZ
Bobo

Simonovič prejel le 57 glasov, a več ni niti pričakoval

Poslanec stranke Desus Branko Simonovič, ki je tokrat kandidiral na listi stranke Naša dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec, je za N1 povedal, da je upokojenec in da je še prezgodaj, da bi lahko povedal kaj konkretnega. “Malo obžalujem, da so upokojenci ostali brez zagovornika svojih pravic, ampak tako je,” je dodal. Na vprašanje, kako komentira volilni rezultat, saj je v volilnem okraju Kočevje, kjer je kandidiral, prejel le 57 glasov, pa je odgovoril, da rezultata niti ni poznal. “Dosti več nisem pričakoval, saj niti plakatov nisem imel. Tukaj res nisem pričakoval ničesar,” je dodal.

Robert Polnar, še en poslanec stranke Desus, je tokrat kandidiral na listi SNS, ki se prav tako ni uvrstila v DZ. Stranka Zmaga Jelinčiča je prepričala le 1,5 odstotka volilcev. Polnar je dejal, da načrte ima, so pa ti “popolnoma zasebne narave”, ker s 13. majem ni več javna osebnost, takrat mu namreč preneha tudi trenutni poslanski mandat.  

Trček bo iskal “šiht kot večina Slovencev”

V državni zbor se na volitvah ni uspelo uvrstiti niti poslancu SD Francu Trčku. Kot je povedal, je v primerjavi s kakšnimi ministricami in ministri, ki so s točkami in petinskim delom držali službo na fakulteti, sam preveč resno “delal parlament”. “Iskal bom šiht kot večina Slovencev,” je povedal za N1. Na vprašanje, ali je zelo razočaran nad rezultatom, pa je odvrnil, da ne “skače ravno do lufta”. “Ampak Mariborčanke in Mariborčani so se plebiscitarno odločili, da nobeden od nas, ki je bil v tem iztekajočem se sklicu, ni dovolj dober za nadaljevanje. In glejte, s tem moram živeti. To je politika. Ko si z eno nogo notri, si z drugo in s tremi četrtinami zadnjice že zunaj,” je dodal.

Državni zbor
Matija Sušnik/DZ

V novem sklicu državnega zbora tokrat ne bo nekdanjega predsednika SD Dejana Židana. Kot je povedal, je dan pozneje nemogoče govoriti o odločitvah za naprej, je pa napovedal, da bo tudi v prihodnje “aktiven”. Židan je sicer z izidom v svojem volilnem okraju zadovoljen, saj običajno naredi dvakratnik strankarskega povprečja, in tako je bilo tudi tokrat. Stranka je osvojila 6,65 odstotka glasov, Židan pa 13 odstotkov. “Dejstvo pa je, da je Damijan Zrim na volitvah naredil še več in mu lahko samo čestitam,” je dodal.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje