Skrbi so odveč, moke je zaenkrat dovolj

Gospodarstvo 14. Mar 202218:42 > 15. Mar 2022 07:19 1 komentar
Bela moka
BOBO

V soboto so nekateri uporabniki družbenih omrežij opozorili, da so opazili pomanjkanje bele moke na policah različnih trgovcev. Vse večje trgovine so za N1 pojasnile, da so skrbi trenutno odveč.

Cena pšenice v Sloveniji je na rekordni vrednosti, saj je za nas pomembna dobaviteljica Madžarska omejila izvoz, kar povzroča motnje v oskrbi. Žitu so dobavitelji pšenice prejšnji teden odpovedali dogovorjene pogodbe, zato je moralo podjetje večje kupce obvestiti, da jim v prihodnje morda ne bo zmožno dostaviti v pogodbah dogovorjenih količin.

O pomanjkanju bele moke na policah nekaterih trgovcev so minuli konec tedna poročali tudi nekateri uporabniki družbenih omrežij. Za pojasnila, če res opažajo povečano povpraševanje po teh vrstah izdelkov, smo se obrnili na vse večje trgovce v državi.

Iz Mercatorja so nam sporočili, da v zadnjih dneh opažajo “nekoliko večje povpraševanje po moki”. Razlogi za to so po njihovo različni, a kot so sporočili, “ni nobene potrebe za kupovanje na zalogo in ustvarjanje trenutnega vtisa, da česa primanjkuje. V Mercatorju in pri naših dobaviteljih je zalog vseh živil dovolj, police se polnijo po potrebi, ponekod v trgovinah pa jih morda ne utegnejo takoj zapolniti. Ustvarjanje vtisa, da česa primanjkuje, je resnično odveč.”

Podobno so sporočili tudi iz Lidla. “Pomen oskrbe prebivalstva z živili v Lidlu Slovenija jemljemo resno in z vso odgovornostjo. Sodelujemo z dobavitelji in skupaj z njimi skrbimo za nemoteno delovanje dobavne verige. V zadnjih dneh smo opazili nekaj več povpraševanja po nekaterih izdelkih, so pa kljub porastu zaloge zadostne in ni potrebe za skrb. V naše trgovine blago dostavljamo dnevno, zato je izdelek, v kolikor slučajno poide, kupcem kmalu ponovno na voljo.”

V Eurospinu so potrdili, da se je povpraševanje po moki in ostalih osnovnih živilih v zadnjih dneh precej povečalo. Ocenjujejo, da so razlogi za nakupe večjih količin v višanju cen in psihološkem vidiku, ki je povezan z vojno v Ukrajini. Ljudje kopičijo osnovna živila, pa tudi pomagajo ljudem v Ukrajini, so zapisali. Priznavajo, da zaradi povečanega povpraševanja v njihovih trgovinah prihaja do problemov v dobavi in dodali, da se trudijo, da bi težave čim prej rešili.

V podjetju Hofer medtem opaznejših sprememb v nakupovalnih navadah kupcev niso zaznali. Nekoliko višje povpraševanje so sicer zaznali pri olju in moki, kar pripisujejo dejstvu, da so za vikend začeli zbirati izdelke za pomoč slovenskim in ukrajinskim družinam v stiski.

“Kupce bi želeli pomiriti, da ni nobene potrebe po ustvarjanju večjih zalog moke, olja ali drugih živil,” so dejali in zagotovili, da cene kljub morebitnim zvišanjem nabavnih cen poskušajo ohranjati enake. Do povišanj pride le v skrajnih primerih, so zagotovili, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno.

V trgovinah Tuš pa so medtem odgovorili, da blago dobavljajo iz lastnega centralnega skladišča, kjer je zalog trenutno dovolj, zato “je skrb odveč”. Podjetje Spar Slovenija prav tako zagotavlja, da so njihova skladišča z moko dobro založena, zato skrbi, da bi je zmanjkalo, ni.

Kruh
Octav Ganea/BOBO

“Zaradi nekoliko povečanega povpraševanja se je v zadnjih dneh občasno lahko zgodilo, da so bile police z moko bolj prazne kot običajno. Vendar pa naš avtomatski sistema naročanja zazna pomanjkanje določenega produkta v posamezni poslovalnici, zato lahko police hitro ponovno napolnimo,” so zapisali v Sparu. Obenem so že napovedali, da bodo zaradi sprememb na trgu v prihodnje primorani kupovati olja in moke po višjih cenah, a konkretnega odgovora o spremembi še ne morejo podati, ker dogovori z dobavitelji potekajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje