Trgovci z elektriko poplavljenim obračunali popust. Kako ravnati, če ga ni?

Slovenija 05. Okt 202320:11 1 komentar
denar, elektrika
Profimedia

Trgovci so tistim poplavljenim gospodinjstvom, ki so prijavila škodo in so upravičena do znižane cene elektrike, na oktobrski položnici obračunali nižjo ceno in tudi poračun za avgust. Sistemski operater distribucijskega omrežja pa vsem, ki menijo, da bi morali imeti nižjo ceno, pa je nimajo, svetuje, naj se obrnejo nanj oziroma na občinsko komisijo.

V začetku meseca trgovci z elektriko pošiljajo račune za električno energijo. Prejšnji mesec je lastnike poplavljenih domov negativno presenetilo, da so bile na položnicah kljub obljubam ministra in trgovcev o znižanju obračunane redne cene električne energije. Zneski pa so se nekaterim zaradi uporabe sušilnih naprav, ki so velik porabnik električne energije, opazno zvišali.

Razlog je bil v tem, da Sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo) trgovcem ni pravočasno zagotovil seznama upravičencev do nižje cene. Tega je nato prejšnji teden vendarle poslal, trgovci pa zdaj pravijo, da bodo tistim na seznamu za september že računali nižjo ceno ter poračunali tudi znesek za avgust (kako so nam odgovorili v posamezni družbi, v nadaljevanju).

Sodo je sicer prejšnji teden svetoval, da naj tisti, ki menijo, da so upravičeni do znižanja, pa bodo prejeli položnico z obračunano redno ceno, ravnajo tako:

  • če so na seznamu upravičencev, naj se obrnejo na Sodo (kontakt je [email protected]),
  • če jih ni na seznamu, pa naj se obrnejo na občinsko komisijo v svojem kraju (kontakti so na spletni strani posamezne občine).

Odgovori trgovcev

Gen-I (ta je tudi lastnik Elektro energije): “Prejeli smo sezname, pri čemer se še nekaj malenkosti usklajuje. Pričakujemo, da bodo vsi odjemalci, ki so utrpeli škodo v poplavah in so identificirani upravičenci za popust, dobili na računih za september znižano ceno elektrike in poračun za avgust.”

ECE: “Hkrati z obračunom za mesec september bomo izvedli tudi popravek avgustovskega računa za vse upravičence po seznamu, ki smo ga prejeli od Soda. Hkrati z navedenim popravkom bomo upravičencem poslali nov račun za mesec avgust s ceno električne energije, kateri smo se v ECE zavezali (0,001 EUR/kWh oz. 0,00122 EUR/kWh z DDV). Po tej ceni bomo upravičencem dobavljali električno energijo do vključno decembra letošnjega leta.”

Energija plus: “Vsem gospodinjskim odjemalcem, prizadetim v avgustovskih poplavah, bomo električno energijo za mesec september obračunali po znižani ceni 0,1 centa na kilovatno uro oziroma 1,0 evra na megavatno uro. Prav tako bodo vsem upravičencem izvedli poračun za mesec avgust. Obračun bomo izvedli na podlagi prejetega seznama upravičencev s strani distribucijskega operaterja. Ker pa je zadeva tehnično izjemno zahtevna, bomo morebitne ugotovljene posebne primere obravnavali individualno.”

Petrol (ta je tudi lastnik E3): “Upravičeni gospodinjski odjemalci bodo v prihodnjih dneh skupaj prejeli popravek računa za mesec avgust in ustrezen račun za mesec september.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje