Trinajst organizacij poziva k ustavni presoji novele zakona o dohodnini

Gospodarstvo 28. Dec 202216:08 5 komentarjev
Gospodarska zbornica Slovenije
Denis Sadikovič/N1

Ker menijo, da novela zakona o dohodnini krši ustavne pravice vseh državljanov in državljank Slovenije, je trinajst gospodarskih in kmetijskih organizacij na poslanske skupine naslovilo poziv za vložitev ustavne presoje.

Trinajst gospodarskih in kmetijskih organizacij je na poslanske skupine naslovilo poziv za vložitev ustavne presoje na novelo zakona o dohodnini, so sporočili z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Novelo zakona so poslanci sprejeli dvakrat; prvič konec novembra, potem je državni svet nanjo izglasoval veto, nato jo je državni zbor znova potrdil v začetku decembra.

V organizacijah, ki so se združile v pozivu poslanskim skupinam, pravijo, da novela zakona prinaša “nižjo splošno davčno olajšavo, ukinja usklajevanje olajšav z inflacijo (kar zaradi visoke inflacije pomeni dejansko nižje neto plače), zvišuje obdavčitev samostojnih podjetnikov (posebej normiranih zavezancev) in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje”.

Davčna politika, ki jo omenjena novela uvaja, je po mnenju trinajstih organizacij “v časih negotove gospodarske situacije in rastoče inflacije nerazumno ostra do delovno aktivnih ljudi, še posebej do srednjega razreda”, menijo tudi, da bo “pomembno vplivala na nižjo samooskrbo s hrano”.

“Poleg tega novela zakona krši ustavne pravice vseh državljank in državljanov, saj uvaja diskriminatorno obravnavo, na kar so večkrat opozorile tudi pristojne službe,” so še zapisali na GZS.

“Ker poseg v ustavno zagotovljene pravice ni sorazmeren in skladen z ustavo, mestoma je tudi retroaktiven, zakonodajni referendum pa na temo davkov ni dopusten, podpisniki javnega poziva pričakujejo od poslancev, da bodo zagotovili potrebnih trideset podpisov in sprožili ustavno presojo novele zakona o dohodnini,” so še zapisali v pozivu.

Pod poziv so se podpisali predstavniki Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), Skupine podjetij z notranjim lastništvom, Sindikata kmetov Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije, AmCham Slovenije, Združenja bank Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Združenja Manager, Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Zadružne zveze Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje