Trk vremenskih sistemov nad Slovenijo: kaj prinaša

Slovenija 22. Apr 202410:26 0 komentarjev
sneg Ljubljana
Sneg v Ljubljani, 16. april 2024 (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Danes smo se zbudili v zelo hladno jutro. Temperature so se namreč marsikje po državi spustile pod ledišče. Ker pa nad nami še vedno vztraja hladna zračna masa, bo tudi v naslednjih dneh še zelo zimsko. Že v noči na torek lahko pričakujemo sneg. Ker se bo meja sneženja spuščala, bi lahko spet snežilo do nižin. Glavnina padavin bo na 500 metrih nadmorske višine, kjer bo lahko zapadlo do 20 centimetrov snega. Konec aprila bo tako v znamenju padavin, kaj pa se nam obeta za 1. maj?

Potem ko je Slovenijo prejšnji torek prešla izrazita hladna fronta, ki je prinesla občutno spremembo vremena, hladna zračna masa tudi po enem tednu še vedno vztraja nad državo. Ker je bila minula noč jasna, so zjutraj tako marsikje po Sloveniji zabeležili temperature pod lediščem. Višinska jedra hladnega zraka bodo po besedah meteorologa Agencije RS za okolje (Arso) Anžeta Medveda še nekaj časa vztrajala nad našimi kraji.

“Bliža se nam ciklon, ki je nastal v severnem Sredozemlju, od vzhoda k nam doteka občutno hladnejši zrak. Danes bosta sistema trčila, zato se bodo začele pojavljati padavine,” je za N1 pojasnil prognostik. Pozno popoldne oziroma zvečer se bodo na zahodu države začele pojavljati rahle padavine, ki se bodo v noči na torek okrepile in se razširile nad vso Slovenijo. Zaradi dotoka zelo hladnega zraka in padavin se bo meja sneženja ponoči začela hitro spuščati, zato bi lahko marsikje snežilo do nižin. “Glavnina snežnih padavin bo na 500 metrih nadmorske višine – tam bi lahko zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega. Mogoč bo snegolom,” je opozoril Medved.

Po nižinah bi lahko zapadlo nekaj centimetrov mokrega snega, ker pa so tla trenutno topla, se bo sneg sproti talil. “Sneženje bo podobno kot prejšnji torek ob prehodu hladne fronte,” je poudaril meteorolog. Poleg snega in dežja bo vremensko dogajanje spremljala tudi burja na Primorskem. Zvečer in v noči na torek bodo sunki vetra presegali hitrost 100 kilometrov na uro, zato so na Arsu izdali opozorilo.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Po vremensko burni noči bo jutri vreme večinoma oblačno s padavinami. Več dežja bo v vzhodni Sloveniji. Meja sneženja se bo čez dan dvignila nad nadmorsko višino okoli 1000 metrov. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 3 do 9, na Primorskem od 11 do 14 stopinj Celzija. V sredo kaže na oblačno in hladno vreme. Občasno bodo še plohe, lahko tudi snežne. V četrtek bo spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami.

Po besedah meteorologa Medveda bodo prihodnji dnevi bolj oblačni, ni pričakovati, da bi se jutranje temperature spustile pod ledišče. “Oblačni pokrov nas bo namreč obvaroval pred novim spustom temperatur, le v alpskih dolinah so možne temperature pod 0 stopinjami Celzija,” je za N1 dodal. Nekje v četrtek bi se lahko po napovedih Arsa delno zjasnilo, vendar je napoved v tem trenutku še nekoliko negotova, saj, kot je povedal Medved, višinska jedra hladnega zraka “zelo plešejo nad nami in se lahko v enem dnevu premaknejo tudi za več 100 kilometrov”.

Konec tedna bo občutno topleje, saj se bodo dnevne temperature približale 20 stopinjam Celzija. Od nedelje do torka kaže na sončno in suho vreme. Zelo toplo bo, popoldanske temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija. Za 1. maj lahko po trenutnih napovedih računamo na toplo vreme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!