Tržni inšpektorat ustavil postopek zaradi predvajanja glasbe na protestih

Slovenija 06. Apr 202212:38 > 13:55 5 komentarjev
Petkovi protesti proti vladi
Žiga Živulović/BOBO

Tržni inšpektorat je ustavil postopek, ki so ga proti dvema protestnikoma zaradi predvajanja pesmi na javnih shodih začeli ljubljanski policisti, je sporočila Pravna mreža za varstvo demokracije in dodala, da gre še za "enega v vrsti uspehov".

Tržni inšpektorat je na predlog Policijske postaje Ljubljana Center začel prekrškovni postopek zoper dva protestnika. Očitali so jima, da sta na petkovih javnih shodih predvajala pesmi v nasprotju z zakonom o avtorskih in sorodnih pravicah. Kot so zapisali, je policija med drugim na protestih zaznala pesmi Svoboda (Zlatan Čordić), Danes je petek (Ultimat) in Operacija juriš (Jadranka Juras).

V dogovoru s Pravno mrežo za varstvo demokracije je protestnika zastopala odvetnica Urša Chitrakar, ki je v inšpekcijskem postopku podala pojasnila in dokazila. Tržni inšpektorat je inšpekcijski postopek ustavil, so na družbenih omrežjih sporočili iz Pravne mreže za varstvo demokracije. Kot pravijo, gre še za “enega v vrsti uspehov”, ki so jih dosegli.

Hupanje ne ogroža varnosti

Spomnimo, okrajno sodišče je marca letos tudi odločilo, da hupanje na petkovih protestih, zaradi česar je policija več protestnikov opozorila ali oglobila, ne ogroža varnosti cestnega prometa, niti ne prispeva k širjenju nalezljive bolezni. Sodišče je tako ugodilo zahtevi za sodno varstvo in ustavilo postopek zoper protestnico Sanjo Fidler, ki jo je policija oglobila zaradi trobljenja v avtomobilu v bližine stavbe vlade, saj smejo vozniki zvočne in svetlobne opozorilne znake uporabiti le, kadar je ogrožen voznik ali kdo drug ter pri prehitevanju zunaj naselja.

Jaša Jenull dobil položnico za 34.000 evrov

V začetku marca pa smo na N1 pisali, da je najprepoznavnejši petkov protestnik Jaša Jenull prejel že tretji zahtevek za povračilo stroškov, ki naj bi jih imela policija z varovanjem protestov. Na tokratni položnici je še mnogo višji znesek, kot je bil v preteklosti. Za shod, na katerem so protestniki na drugi strani ograje brali slovensko ustavo, so mu zaračunali kar 34.000 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje