Tudi ZDA podpirajo kandidaturo Slovenije za članico Varnostnega sveta

Slovenija 02. Avg 202208:16 > 08:18 4 komentarji
Antony Blinken
Antony Blinken/Twitter

Zunanja ministrica Tanja Fajon se v New Yorku udeležuje desete pregledne konference pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT), obisk na sedežu ZN pa izkorišča tudi za pogovore o kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025. "To ni projekt prejšnje vlade, to je projekt Slovenije," je dejala. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je po srečanju s slovensko zunanjo ministrico sporočil, da ZDA podpirajo kandidaturo Slovenije.

Ministrica Tanja Fajon je izrazila prepričanje, da je podpora projektu v sedanji vladi enotna. “Celotna Slovenija, politika in družba, ljudje smo zainteresirani, da dobimo priložnost sedeti v Varnostnem svetu in usmerjati zelo pomembno agendo v težkih varnostnih okoliščinah. Ne vidim nobenega dvoma,” je zagotovila.

O kandidaturi se je v ponedeljek na bilateralnih sestankih pogovarjala z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom in drugimi. “Dobila sem veliko nasvetov od različnih sogovornikov, kako pristopiti k nabiranju glasov. Imamo izkušene diplomate v New Yorku in verjamem, da tudi močno strokovno ekipo v Sloveniji, ki bo pospešeno delala, da uspemo.” Napovedala je, da bo obiskala države Latinske Amerike, Azije in Afrike, septembra pa bo spet v New Yorku na otvoritvi nove Generalne skupščine ZN.

Ob Sloveniji se za isti položaj iz vzhodno-evropske skupine sistema ZN poteguje še Belorusija, ki je zahodne države na čelu z ZDA nočejo videti v Varnostnem svetu. Vendar ima Generalna skupščina ZN 193 članic in prepričati bo treba večino. “Posebej štejejo tudi majhne države, ki jih morda kdo včasih podcenjuje, gre pa za veliko skupino nam sorodnih držav, ki imajo enako pomembne glasove,” je dejala ministrica in napovedala tudi delo posebnih odposlancev. “Prav zaradi groženj rušenja svetovne ureditve miru je naša kandidatura toliko pomembnejša. S tem bomo pokazali, da smo zavezani miru in pravu ter nenazadnje tudi svetu brez jedrskega orožja, o čemer govorimo danes,” je dejala.

Uvodni del konference NPT je potekal v znamenju zavračanj ruskih groženj z uporabo jedrskega orožja, če bo zveza Nato posredovala v Ukrajini, slišati je bilo tudi opozorila zaradi vpliva vojne na povečevanje lakote v svetu. Po dogovoru med Moskvo in Kijevom, ki je bil dosežen ob sodelovanju ZN, je sicer v ponedeljek iz Odese izplula prva ladja z žitom.

“Pozdravila sem to prvo ladjo, ki je odšla iz Odese z žitom. Gre za veliko preizkušnjo, ali bo dogovor deloval. Srčno upam, da bo, ker gre za to, da ne bo lakote in morda se bo odprla pot novim priložnostim za dialog,” je dejala Fajon. “Ljudje trpijo, narašča lakota, strah pred energetsko draginjo in v razpravah je bilo čutiti podton, da si marsikdo želi iskati diplomatske poti z Rusijo za čimprejšnji konec vojne,” je dejala. O tem je govorila tudi z Guterresom, s katerim sta obravnavala še razmere na Zahodnem Balkanu in pridruževanje držav v regiji EU.

Blinken: ZDA podpirajo kandidaturo Slovenije

Podobne teme so bile na mizi v pogovoru z Blinknom. “Seveda podpiramo strateško partnerstvo z ZDA, saj je pomembno vsako sodelovanje in vsak dialog,” je glede strateškega dialoga, ki ga je z ZDA začela prejšnja vlada, povedala Fajon. “Obvestila sem ga o naši kandidaturi za Varnostni svet in mu povedala, da je to za nas izjemno pomembno. Seznanila sem ga z okrepljenimi prizadevanji pred volitvami prihodnje leto ter da bo Slovenija ostala zavezana multilateralizmu,” je dejala ministrica.

Blinken je ob tem na Twitterju zapisal, da je opravil ploden pogovor s slovensko zunanjo ministrico. “ZDA močno podpirajo Slovenijo kot zelo dobro usposobljeno kandidatko za Varnostni svet ZN,” je med drugim zapisal.

Danes se bo udeležila še srečanja stockholmske pobude za jedrsko razoroževanje. Gre za pobudo držav, ki so prepričane, da je NPT temeljna mednarodna pogodba proti širjenju jedrskega orožja in temelj mednarodnega okvirja za globalno razorožitev. Slovenija se ji je pridružila pred kratkim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje