Udarec za Novo Slovenijo, a ta vrača: “Ključnega odgovora še zmeraj ni”

Slovenija 19. Feb 202418:15 3 komentarji
Vida Čadonič Špelič
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Nekdanji predsednik preiskovalne komisije, ki preiskuje vpletanje politike v delo policije, Miha Lamut, ni prekoračil pooblastil in pristojnosti s tem, da je dovolil direktorju obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Jošku Kadivniku vpogled v oktobrsko pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega v. d. direktorja policije Boštjana Lindava. Tako je v mnenju zapisala zakonodajno-pravna služba državnega zbora. Članica preiskovalne komisije, poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je v odzivu zapisala, da mnenje le delno odgovori oziroma opravičuje početje poslanca Lamuta in sodelavcev. Poudarila je, da ne odgovori na bistveno vprašanje, ki ga je sama večkrat javno izpostavila: "Ali je direktor Sove Joško Kadivnik, ki v postopku nastopa kot priča, z vpogledom v spis postal “okužen” oziroma neprimeren za pričo?"

Parlamentarna komisija, ki preiskuje sume nedopustnega vmešavanja politike v delo policije, se bo jutri sestala pod novim vodstvom. Državni zbor je namreč za naslednika Mihe Lamuta, ki je odstopil s čela te komisije, konec prejšnjega tedna imenoval Aleša Rezarja, ki prav tako sodi v vrste Svobode. Tudi na jutrišnji seji pa preiskovalna komisija ne bo nadaljevala z zaslišanjem prič – med tistimi, ki jih še vedno ni zaslišala, je tudi premier Robert Golob – temveč ima zgolj točko: “Dogovor o delu”.

Po seji, ki bo zaprta za javnost, bo Rezar stopil pred novinarje. Pričakovati je mogoče, da bo spregovoril tudi o mnenju parlamentarne zakonodajno-pravne službe. To službo je preiskovalna komisija na zadnji seji zaprosila, naj poda mnenje o pravni podlagi za vpogled predstavnikov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) v prepis zvočnega zapisa zaprtega dela seje komisije, na kateri sta pričala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in bivši šef policije Boštjan Lindav, in oceni, ali je Lamut pri odobritvi vpogleda predstojniku Sove Jošku Kadivniku prekoračil pooblastila predsednika komisije. Kadivnik je namreč na seznamu prič, ki naj bi jih preiskovalna komisija še zaslišala.

A je zakonodajno-pravna služba ugotovila, da Lamut ni prekoračil pristojnosti in pooblastil, ki jih določata zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik o parlamentarni preiskavi. “Predsednik preiskovalne komisije bi  prekoračil svoje pristojnosti, če bi izvršil dejanje, ki ga lahko (izvede) le preiskovalna komisija,” je navedla zakonodajno-pravna služba.

Ob tem je dodala, da zakon o parlamentarni preiskavi izrecno določa, v katerih primerih odloča preiskovalna komisija kot celota in v teh primerih je njen predsednik vezan na sklepe komisije. Izvedba procesnega dejanja, ki pomeni sodelovanje med državnimi organi z namenom zagotavljanja varstva tajnih podatkov, pa po navedbah zakonodajno-pravne službe ne sodi med naloge, za katere bi bila izključno pristojna preiskovalna komisija.

Preiskovalna komisija
Foto: Borut Živulović/BOBO

“Mnenje zakonodajne službe je nenavadno podobno obrazložitvi Svobode, ki jo je na zadnji zaprti seji konec januarja podal njihov predstavnik. Podobno mnenje je na isti seji komisije zagovarjal tudi strokovni sodelavec komisije, ki je sodeloval s poslancem Mihom Lamutom pred njegovim odstopom,” se je na mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe odzvala članica preiskovalne komisije iz vrst NSi Vida Čadonič Špelič.

Po njenih navedbah mnenje le delno odgovori oziroma opravičuje početje poslanca Lamuta in sodelavcev. Kot je poudarila, namreč ne odgovori na bistveno vprašanje, ki ga je sama večkrat javno izpostavila:  Ali je direktor Sove Joško Kadivnik, ki v postopku nastopa kot priča, z vpogledom v spis postal “okužen” oziroma neprimeren za pričo.

Po prepričanju Vide Čadonič Špelič je odgovor na to vprašanje pozitiven, saj je Kadivnik vpogledal ravno v tisti del pričanja Bobnar in Lindava, ki ga obremenjuje, s tem pa je napovedano zaslišanje direktorja Sove postalo nepotrebno. “To je slaba novica za predsednika vlade, ki je po zaslišanju Boštjana Lindava in Tatjane Bobnar napovedal, da bo s pričami in dokumenti dokazal svojo nedolžnost. Prič, ki bi oprale njegovo ime, mu namreč počasi zmanjkuje,” je še dodala poslanka NSi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje