UKC Ljubljana: Nove ugotovitve v domnevno spornem razpisu za aparate

Slovenija 23. Jun 202317:28 0 komentarjev
Rentgen
Srdjan Živulović/BOBO

Iz ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da so prišli do novih informacij v vezi razpisom za naprave za slikovno diagnostiko. Afera se je začela, ker je podjetje GH Holding trdilo, da je razpis pisan na kožo podjetju Siemens, a zdaj v kliničnem centru pravijo, da zahteve izpolnjuje tudi GH Holding.

Pred nekaj tedni je slovensko javnost razburila nova afera v zvezi z nabavo medicinske opreme. Komisija za preprečevanje korupcije je prav včeraj sporočila, da je zadevo predala policiji, a danes so iz ljubljanskega kliničnega centra (UKC Ljubljana) javnosti poslali informacije, s katerimi dodatno dokazujejo, da očitki niso upravičeni.

Kot so danes sporočili iz UKC Ljubljana, je iz v četrtek prejete dokumentacije o tehničnih specifikacijah za dobavo rentgenskih in CT naprav, ki jih ponuja GH Holding, namreč razvidno, da lahko podjetje ponudi tudi vgradnjo fiksnega detektorja v stenski stativ.

Afera se je začela prav zato, ker so v GH Holdingu trdili, da lahko naprave s fiksno vgrajenim detektorjem ponudi samo en ponudnik, podjetje Siemens Healthcare. GH Holding, ki ponuja aparate ameriškega proizvajalca General Electric, je zato vložil zahtevek za revizijo, UKC Ljubljana pa je ustavil postopek javnega naročila.

“Diametralno nasprotne navedbe”

Sprva so v kliničnem centru pojasnjevali, da pogoj izpolnjujejo številna podjetja, samo GH Holding ne. Danes pa so sporočili novo ugotovitev, da zahtevo izpolnjuje tudi GH Holding.

“GH Holding lahko v stenski stativ vgradi fiksni detektor, ki se polni preko električnega napajanja s stativom, prenos podatkov pa izvaja preko žične povezave. Navedeno pomeni, da GH Holding lahko ponudi blago v skladu s specifikacijami iz razpisne dokumentacije in bi lahko ponudbo tudi oddal,” so danes pojasnili.

Navedbe GH Holdinga v pripravljalni vlogi so o navedbah UKC torej diametralno nasprotne od navedb v zahtevku za revizijo, ki ga je podjetje vložilo. “Na podlagi prejetih dodatnih informacij lahko zaključimo, da ponudnik verjetno ni vedel, da že ves čas izpolnjuje vse tehnične zahteve razpisne dokumentacije, zato je zahtevek za revizijo neupravičen in je verjetno posledica nepoznavanja opreme, ki jo ponuja,” so dodali.

Nove ugotovitve bodo posredovali pristojnim institucijam, so napovedali.

UKC Ljubljana sicer ni seznanjen z ugotovitvami Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), razen preko medijskih objav, in jih zato ne more komentirati, je pa razjasnitev primera v velikem interesu UKC Ljubljana in bodo aktivno sodelovali z vsemi pristojnimi institucijami v vseh morebitnih nadaljnjih postopkih primera, so še navedli v sporočilu za javnost.

KPK je namreč v prijavi zoper UKC Ljubljana zaradi domnevno prirejenega javnega naročila rentgenskih in CT naprav ugotovila sum kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti. Zadevo so zato predali policiji, sami pa postopek ustavili, so sporočili v četrtek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!