UKC Maribor o racionalizaciji, a ni še jasno, koliko študentov bo moralo oditi

Slovenija 24. Apr 202317:26 0 komentarjev
UKC Maribor
Žiga Živulović jr./BOBO

Iz UKC Maribor so se odzvali na poročanje o tem, da prekinjajo sodelovanje s številnimi študenti. Kot so zatrdili, gre za racionalizacijo, ne ukinitev študentskega dela, saj je "napočil čas, da se zaradi umiritve kriznih razmer stanje na tem področju vrne na točko pred epidemijo". Navedli so, da je v mesecu marcu prek študentske napotnice v njihovi ustanovi skupno delalo 124 študentov. Še vedno ni jasno, s koliko študenti so oziroma bodo prekinili sodelovanje.

Kot smo že poročali, v UKC Maribor zmanjšujejo število študentov, ki delajo v kliničnem centru.

Nanje smo se že pred skoraj dvema tednoma obrnili z vprašanji, kaj natančno pomeni racionalizacija, o kateri so nas obvestili študenti, s koliko posamezniki prekinjajo sodelovanje ter koliko študentov dela v kliničnem centru. Kljub več pozivom odgovorov nismo prejeli.

Iz mariborskega kliničnega centra so se danes s sporočilom za javnost odzvali na poročanje o racionalizaciji študentskega dela v njihovi ustanovi. Kot so poudarili, je glavni razlog za krčenje v tem, da je obdobje kriznih razmer zaradi covida-19 mimo, s tem pa je napočil čas, da se stanje vrne na točko pred epidemijo. Dodali so, da so hvaležni vsem študentom, ki so se v času epidemije covida-19 množično odzvali na prošnjo za pomoč.

Študentsko delo bo v UKC Maribor še vedno obstajalo, saj se zavedajo, “da je pomoč študentov dobrodošla in na posameznih segmentih nujno potrebna”. Prav tako s tem pridobivajo potencialni kader za kasnejšo zaposlitev, in sicer kader, ki že ima potrebne izkušnje in poznavanje ustanove, so dodali. Zatrdili so, da študentom medicinskih strok proaktivno ponujajo možnost zaposlitve v UKC Maribor, a se mnogi med njimi raje odločijo za podaljšanje absolventskega staleža.

Posredovali so podatke za marec 2023 in zapisali, da je bilo preko študentskega servisa v prejšnjem mesecu aktivnih 38 študentov medicine in 75 študentov zdravstvene nege ter še 11 ostalih študentov v upravno-tehničnih službah. Za koliko so zmanjšali število posameznikov, ki delajo preko študentske napotnice, iz tega sporočila za javnost še vedno ni razvidno, zato smo jih o tem povprašali še enkrat. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!