Upniki potrdili prisilno poravnavo podjetja Marinblu, stečaja ne bo

Gospodarstvo 10. Nov 202320:16 0 komentarjev
ribič
Foto: Denis Sadiković/N1

Upniki so potrdili prisilno poravnavo podjetja Marinblu, je poročala televizija POP TV. Podjetje torej težavam navkljub ne bo šlo v stečaj.

Podjetje Marinblu v lasti nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja in njegove žene, ki je v javnosti dvignilo ogromno prahu zaradi očitkov o izkoriščanju delavcev, kljub poslovnim težavam ne bo pristalo v stečaju. Upniki, ki se bodo morali odreči velikemu delu svojih terjatev, so namreč potrdili prisilno poravnavo, je danes poročal POP TV.

Težave podjetja so se začele po medijskem razkritju domnevno nehumanih razmer v pakirnici rib, kmalu za tem pa je bilo podjetje insolventno.

Marinblu je imel konec lanskega leta 1,3 milijona evrov izgube in več kot pet milijonov evrov obveznosti. Toliko so upniki tudi priglasili terjatev. Lastniki so predlagali prisilno poravnavo, 88 odstotkov upnikov je predlog potrdilo, je poročal POP TV.

Po besedah prisilnega upravitelja Marinbluja Mirana Kosa bodo upniki poplačani v znesku 15 odstotkov od terjatev v roku štirih letih po pravnomočnosti sklepa o potrditvi prisilne poravnave.

Zaplete se lahko po poročanju televizije pri novem poslovnem objektu. Podjetje je namreč letos prodalo svoje poslovne prostore na Kozini, za stavbo v Izoli pa so dobili državno subvencijo. Za izplačilo zadnje tranše, skoraj 900.000 evrov, potrebujejo uporabno dovoljenje, ki pa ga še ni.

Lahko se zgodi, da zadnjega dela subvencije s strani ministrstva za kmetijstvo ne bo. “Še več, dolžnik bi moral v tem primeru že prejeta sredstva subvencije vrniti,” je za POP TV pojasnil Kos. To bi povsem porušilo finančno konstrukcijo in bi prisilna poravnava padla. A Kos ocenjuje, da je za to malo možnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!