Sodišče zavrglo tožbo zavarovalnice Generali, ta gre na ustavno sodišče

Slovenija 26. Maj 202311:14 > 17:21 3 komentarji
Generali, tožba, dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Borut Živulovič/BOBO

Upravno sodišče je zavrglo tožbo zavarovalnice Generali zoper uredbo o omejitvi premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Omejitev cen namreč ne velja samo za Generali, ampak za vse zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zavarovanje, je pojasnilo sodišče. Zato uredba ni tak akt, ki bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu, je presodilo. Na zavarovalnici so že napovedali nadaljevanje obravnave zadeve na ustavnem sodišču.

Upravno sodišče zavrglo tožbo zavarovalnice Generali zoper uredbo o omejitvi premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je prva poročala Slovenska tiskovna agencija (STA). Sodišče je presodilo, da izpodbijana uredba ni tak akt, ki bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu. Na zavarovalnici so že napovedali nadaljevanje obravnave zadeve na ustavnem sodišču.

Kot so pojasnili pri zavarovalnici Generali, se odločitev upravnega sodišča ne nanaša na vsebino, torej na vprašanje, ali je uredba izdana skladno z ustavo in zakonom o kontroli cen, temveč le na pristojnost sodišča za odločanje o tej zadevi. Odločanje o njej bi lahko sodilo tako v pristojnost upravnega, kot v pristojnost ustavnega sodišča, poudarjajo. “Zaradi nejasne pravne narave smo izkoristili vse pravne poti in pri tem spoštovali roke, ki jih zakonodaja določa. Odločitev upravnega sodišča tako ni bila povsem nepričakovana,” so navedli in napovedali, da bodo odločitvi sledili in z obravnavo zadeve nadaljevali na ustavnem sodišču.

Vlada je aprila sprejela uredbo, s katero je omejila višino mesečne premije dopolnilnega zavarovanja na 35,67 evra. Pred tem je Generali napovedal, da bo maja premijo zvišal za 10,39 evra na 44,89 evra. Če vladne uredbe ne bi bilo, bi Generaliju z dvigom premij sledili tudi drugi dve zavarovalnici, ki izvajata dopolnilno zavarovanje, torej Vzajemna in Triglav Zdravje.

Generali je vložil tožbo na upravno sodišče, ki pa je tožbo zavrnilo. Ugodilo je vladi, ki je trdila, da uredba ne opredeljuje pravic ali obveznosti zaključenega kroga oseb ob konkretnem življenjskem dogodku, zato njenih določb ni mogoče šteti za posamični upravni akt, izdan v obliki predpisa. Le tak akt pa bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu, se je z vlado strinjalo upravno sodišče.

Uredba namreč ne učinkuje samo na Generali, ampak na vse zavarovalnice, ki izvajajo dopolnilno zavarovanje, je pojasnilo sodišče v sodbi, ki smo jo pridobili.

Generali je trdil, da je uredba posamičen pravni akt, ker dopolnilno zavarovanje izvajajo samo tri zavarovalnice, vendar se je sodišče strinjalo z vlado, da to ni odločilno. “Okoliščina, da se uredba nanaša na določljivo število zavarovalnic, splošnemu aktu še ne daje drugačne pravne narave,” je zapisalo.

Generali je skupaj s tožbo vložil tudi predlog za izdajo začasne odredbe, kar je sodišče prav tako zavrglo. Generali je predlagal, naj mu sodišče začasno, do pravnomočne odločitve, dovoli prosto določati višino premije oziroma mu jo dovoli dvigniti na 44,89 evra.

Tožbo na upravno sodišče je vložila tudi zavarovalnica Vzajemna, po naših neuradnih informacijah pa tudi Triglav Zdravje.

“Omejitev cene je neutemeljena in prekomerno posega v svobodno gospodarsko pobudo,” je pojasnil pravnik z Vzajemne Rok Jemec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje