Urednik informativnih oddaj na TVS o ovadbi: Gre za manipulacijo

Slovenija 17. Mar 202313:41 3 komentarji
RTV Slovenija
Borut Živulović/BOBO

Urednik osrednjih informativnih oddaj na Televiziji Slovenija Jaka Elikan zavrača očitke o šikaniranju na delovnem mestu. Policija ga je po zaključku preiskave sicer kazensko ovadila. V odzivu za medije je zatrdil, da z ovadbo ni seznanjen in da so bile njegove besede iztrgane iz konteksta ter zlorabljene za obračune na Televiziji Slovenija.

Kot smo poročali pred dvema dnevoma, je po zaključku preiskave o sumu kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu policija na ljubljansko tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper enega od urednikov na Televiziji Slovenija, šlo naj bi za Jako Elikana. Ena izmed novinark je namreč decembra lani zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja podala prijavo na policijo.

Na neprimerno in agresivno vedenje domnevnega storilca naj bi zaposleni na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) po takratnem poročanju medijev sicer opozarjali že dalj časa. Domnevni storilec naj bi medtem po prijavi novinarke odprl bolniški stalež, a naj bi se kasneje znova vrnil na delovno mesto, zaradi česar je Aktiv novinarjev informativnega programa TVS izrazil skrb, da bi lahko prišlo do stika med prijaviteljico in domnevnim storilcem.

Zdaj se je na poročanje medijev odzval Elikan in zapisal, da vse očitke zavrača. Kot pravi, z ovadbo ni seznanjen. “Domnevno se nanaša na naslednji dogodek iz osrednje redakcije (deska) dnevnoinformativnih oddaj TV Slovenija, kjer poteka komunikacija med uredniki in novinarji o pripravi oddaj.”

Pojasnil je, da je komunikacija v redakciji zaradi narave dela pogosto dinamična, pod časovnimi in drugimi pritiski. Na jutranjem uredniškem sestanku 22. novembra lani je po njegovih besedah potekala razprava o pomanjkanju komunikacije novinarjev z uredniki. “Ena izmed novinark/voditeljic se je odpravljala na terensko snemanje, ne da bi se pogovorila z mano o pripravi prispevkov za oddaji, ki sem ju urejal. Vljudno sem jo nagovoril: kdaj bova pa midva občevala. Očitno je bilo, da se uporabljena beseda nanaša izključno na komunikacijo, pogovor. Ob prisotnosti več sodelavcev sva se o načrtovanih vsebinah tudi pogovorila.”

Po njegovih besedah nihče od prisotnih na komunikacijo ni reagiral. “Ko je bila situacija naknadno problematizirana, sem se novinarki/voditeljici tudi opravičil, če je mojo komunikacijo napačno razumela kot dvoumno. Nikogar nisem želel prizadeti,” je dejal.

V svojem pojasnilu je zapisal, da beseda občevati “pri delovanju občil ni neobičajna” in da je bila iztrgana iz konteksta, zmanipulirana in zlorabljena za politične obračune na Televiziji Slovenija. “To razumem kot še eno v vrsti ravnanj, s katerimi del kolektiva nenehno ovira delo, ter kot grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo in izvajanje političnega pritiska. Primer je odraz okoliščin, ki presegajo mene osebno.”

Opisan primer je sicer obravnaval tudi skupni odbor za prepoznavanje in preprečevanje mobinga na RTVS, ki ni ugotovil kršitev ali nepravilnosti, je še sporočil Elikan. Kot je razvidno iz internega dopisa, ki ga je pridobila STA, so te navedbe neresnične, saj skupni odbor za prepoznavanje in preprečevanje mobinga postopka še ni zaključil.

Na RTVS kazenske ovadbe ne komentirajo, saj da z njeno vsebino niso seznanjeni, so zapisali v četrtkovem odzivu. Prav tako do zaključka ne komentirajo internih postopkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje