Urška Klakočar Zupančič žalostna, ker premierja spet ni bilo

Slovenija 24. Jun 202414:27 24 komentarjev
Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič
Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predsednik vlade Robert Golob se je na predvečer dneva državnosti udeležil osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, ne pa tudi slavnostne seje državnega zbora, kamor tudi lani ni prišel. V kabinetu premierja razloga za njegovo odsotnost niso razkrili. Medtem pa predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pravi: "Moram reči, da sem prav žalostna, ker je bil premier doslej samo enkrat na slavnostni seji državnega zbora, in sicer tedaj, ko je prisegla predsednica republike. Ne vem, ali je to spoštljivo do parlamenta." Kaj je v ozadju?

Premier Robert Golob se je v Ljubljani udeležil osrednje državne slovesnosti ob dnevu državnosti.

Dobro uro pred začetkom osrednje državne proslave se je bila slavnostna seja tudi v državnem zboru. Vabljeni so bili številni visoki gostje, med drugim predsednica države, predsednik in člani vlade, predsednika ustavnega in vrhovnega sodišča, predsednik in člani državnega sveta, aktualni in nekdanji poslanci, bivši predsedniki državnega zbora, diplomatski zbor ter drugi visoki predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja v Sloveniji.

Klakočar Zupančič: Ne vem, ali je to spoštljivo do državnega zbora

Čeprav je vabilo na slavnostno sejo prejel tudi premier Golob, ga na predvečer državnega praznika v državni zbor ni bilo. V premierjevem kabinetu so za N1 pojasnili, da se je opravičil že v četrtek. Razloga za njegovo odsotnost pa niso razkrili.

“Predsednik vlade se je opravičil, razloga za njegovo odsotnost pa ne poznam, niti nisem tega spraševala,” je ob tem dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. In dodala: “Moram pa reči, da sem prav žalostna zaradi tega, ker je bil doslej samo enkrat na slavnostni seji državnega zbora, in sicer tedaj, ko je prisegla predsednica republike. Ne vem, ali je to spoštljivo do parlamenta.”

Goloba na slavnostno sejo državnega zbora ob dnevu državnosti ni bilo že lani. Je pa Golobov kabinet tedaj zavrnil namigovanja v javnosti, da premierja ni bilo, ker ob njem v državnem zboru na slavnostni seji ne more sedeti partnerka Tina Gaber. V kabinetu premierja so pojasnili, da se Golob lani slavnostne seje ni udeležil zaradi obveznosti v Novi Gorici.

Robert Golob in Tina Gaber
Borut Živulović/BOBO

Vabila na slavnostno sejo državnega zbora pošilja protokol in vedno veljajo le za eno osebo. “Ko na slavnostno sejo pridejo denimo partnerji poslancev, sejo običajno spremljajo v prostorih poslanskih skupin, ker v dvorani in na balkonu ni veliko prostora. V dvorani sedijo predsednica republike, predsednik vlade in ministri, poslanci, predsedniki ustavnega, vrhovnega sodišča in državnega sveta ter bivši predsedniki državnega zbora. Na balkonu sedijo drugi vabljeni, kot so cerkveni predstavniki in veleposlaniki, pa tudi soprog predsednice republike. Tudi bivši predsedniki republike sedijo na balkonu. Protokol državnega zbora je že od nekdaj tak in tega nisem nikoli spreminjala,” pojasnjuje Urška Klakočar Zupančič.

Golob naj bi predsednici očital, da ga ni zaščitila pred napadi

Odnosi med predsednikom vlade in predsednico parlamenta so sicer že nekaj časa ohlajeni, po naših informacijah pa se je med njima spet zaiskrilo prejšnji teden. Goloba naj bi namreč zmotile izjave Klakočar Zupančič na redni seji državnega zbora prejšnji ponedeljek, ko je odgovarjal na poslanska vprašanja.

Polemika se je začela, ko je vodja poslancev SDS Jelka Godec kritizirala premierja zaradi njegovega nedavnega zasebnega potovanja v ZDA. “Če ne živiš v realnem svetu in letiš v Dallas in križariš in tako naprej, je težko priti za en do dva dni v državo. Predsednik vlade, izpolnjujte sanje državljanov, izpolnjujte svoje obljube, potem boste lahko izpolnjevali tudi svoje sanje,” je poudarila Godec.

Goloba je v bran vzela poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič, ki je ocenila, da je šla Godec s svojimi izjavami predaleč: “Na tako nespoštljiv način se ne pogovarja z nikomer, še posebej ne s predsednikom vlade.”  A Godec je vztrajala, da ni govorila neresnic, saj da je zgolj naštela stvari, ki jih je Golob objavil na družbenih omrežjih.

Sledila je intervencija Klakočar Zupančič, ki je poslance opozorila, da naj bodo spoštljivi in da naj se ne vmešavajo v zasebna življenja drugih. Ob tem pa je dodala: “Dejstvo pa je, da če sami izpostavljamo svoje osebno življenje, se tudi dogajajo komentarji. To pa je treba vzeti v zakup. Vsi moramo to vzeti v zakup.”

Goloba naj bi po navedbah naših virov ta opazka predsednice državnega zbora zmotila, očital naj bi ji, da ga v državnem zboru ni zaščitila pred napadom vodje poslancev SDS. Predsednica parlamenta pa po naših informacijah na premierjeve očitke ni odgovorila.

Urška Klakočar Zupančič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Spomnimo, odnosi med Golobom in Klakočar Zupančič so najnižjo točko dosegli oktobra lani. Takrat smo na N1 poročali, da je Golob na sestanku v poslanski skupini Gibanja Svoboda Klakočar Zupančič pozval k odstopu s položaja predsednice državnega zbora, ker na glasovanju v parlamentu ni podprla razrešitve kmetijske ministrice Irene Šinko.

Burno dogajanje v Svobodi je epilog dobilo z izključitvijo poslanke Mojce Šetinc Pašek ter svetovalca Klakočar Zupančič in nekdanjega poslanca LMŠ Roberta Pavšiča iz stranke. Klakočar Zupančič se je takrat uspelo obdržati na funkciji predsednice državnega zbora, je pa odstopila z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda. Kot uradni razlog za svoj odstop s podpredsedniškega mesta v stranki Klakočar Zupančič takrat navedla preobremenjenost.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje