V burno razpravo o štempljanju je Janša vrgel kost. Jo bodo v SD pograbili?

Slovenija 17. Nov 202317:52 10 komentarjev
Tanja Fajon in Janez Janša
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Zakon o evidentiranju delovnega časa, ki buri duhove: glede na to, da je šel v akcijo minister iz vrst SD Matjaž Han, se postavlja vprašanje, ali bodo zdaj poslanci SD podprli predlog Janeza Janše.

Zaradi novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki so jo poslanci koalicije sicer enotno podprli že 20. maja, je završalo tudi v koaliciji. Vsega nekaj dni pred ponedeljkovim začetkom izvajanja tega zakona, ki močno razburja mnoga podjetja in panoge, so “šli v akcijo” Socialni demokrati.

Njihov minister za gospodarstvo Matjaž Han je tako v sredo dejal, da prejema številne klice podjetnikov in obrtnikov, da jih prejemajo tudi drugi ministri in da je “zakon žal napisan tako, da je neizvedljiv”. Rekel je tudi, da bi “morali priznati napako”, najti “gentlemanski dogovor” in zakon čim prej, recimo v enem mesecu, novelirati.

Luka Mesec in Matjaž Han
Foto: BOBO/N1

Toda Hanu na napeti četrtkovi seji vlade ni uspelo. Nosilec tega zakona, minister za delo Luka Mesec, je bil tudi od podpori premierja Roberta Goloba močnejši. Zakon se bo tako s ponedeljkom začel izvajati, Meščevo ministrstvo bo tri mesece na elektronskem naslovu [email protected] zbiralo pripombe in se nato morda odločilo, da predlaga popravke zakona.

Obenem pa, kot je v soočenju na N1 dal vedeti tudi državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan, računajo, da se bomo v treh mesecih že vsi navadili na nova pravila evidentiranja delovnega časa.

Ker si Golobova vlada zaenkrat kljub burnim reakcijam torej ni premislila, sta “šli v akcijo” tudi obe opozicijski stranki, ki sta se za razliko od poslancev koalicije, tudi stranke SD, že na glasovanju o tem zakonu v državnem zboru izrekli proti.

NSi je vložila predlog dopolnila k predlogu zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2024 in 2025, s potrditvijo katerega bi državni zbor lahko zadržal izvajanje zakona.

O tem bodo v parlamentu na odboru za finance govorili v soboto.

Če ne bodo uspeli, bodo verjetno podprli predlog SDS Janeza Janše, ki pa je v parlamentarni postopek vložila predlog še ene novele tega zakona, s katero bi, če bi bila sprejeta, iz zakona o evidentiranju delovnega časa črtali vse tiste določbe, ki jih je aktualna koalicija maja vanj dodala in ki zdaj sprožajo toliko razburjenja.

Janša je to opisal kot “možnost popravnega izpita” in glede na nasprotovanje gospodarskega ministra Hana (SD) se postavlja vprašanje, ali bomo tokrat videli celo to, da bo SD v državnem zboru podprla predlog SDS?

Po neuradnih informacijah N1 je za to kljub njihovemu nasprotovanju malo možnosti, neuradno v SD zaenkrat ocenjujejo tudi, da bi bil zakon SDS “z nomotehničnega vidika neizvedljiv”.

Bodo pa o njem razpravljali na poslanski skupini prihodnji teden. V SD torej za zdaj ostajajo pri upanju, da se bo v treh mesecih nateklo toliko pripomb za zakon, da ga bo treba popraviti.

Da je verjetnost popravkov zakona nezanemarljiva, sporoča tudi minister za finance Klemen Boštjančič, ki je sicer dejal, da ne razume kritik zakona, ki je bil sprejet v državnem zboru, a dodal, da so v vladi pripravljeni v naslednjih treh mesecih prisluhniti kritikam.

“V tem času bomo še enkrat odprli razpravo. Pristojno ministrstvo bo prisluhnilo, katere so tiste kategorije, ki so nesmiselne, oziroma, kaj je nelogično, in bomo amandmirali zakon,” je dejal.

V vladajoči stranki Svoboda pa so za N1 dejali, da o spremembah zakona zaenkrat ne razmišljajo in da so o tem pripravljeni razmisliti šele, če bi se ugotovilo, da se pojavljajo težave pri samem izvajanju zakona.

Novela zakona o evidentiranju predvideva beleženje dodatnih podatkov o delovnem času, obveščanje delavca o podatkih iz evidence, obvezno trajno hrambo evidenc, obvezno vodenje elektronskih evidenc za kršitelje zakonodaje ter višje globe in pooblastilo inšpektorjem za izrekanje glob v razponu.

Inšpekcija za delo je sicer medtem sporočila, da izvajanja strožjega nadzora nad vodenjem evidenc prelaga na prihodnje leto.

Spremembe zakona sledijo dolgoletnim opozorilom Inšpektorata RS za delo, da zakonodaja ne omogoča učinkovitega nadzora in kaznovanja kršiteljev, kršitve, vezane na delovni čas, odmore in počitke, pa so med najpogostejšimi na področju delovnih razmerij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje