Svojci so verjeli bolnišnici in pokopali napačnega

Slovenija 15. Sep 202209:19 > 12:30 9 komentarjev
Bolnišnica Celje
Srdjan Živulović/BOBO

V Splošni bolnišnici Celje se je zgodila zamenjava identitete dveh starejših pacientov. Eden je preživel, drug umrl, bolnišnica pa je preživelega razglasila za mrtvega in o tem obvestila tudi njegove svojce. Preden je bila zamenjava razkrita, je bil že opravljen pokop. Vodstvo bolnišnice je ponudilo odstop. Policija medtem preiskuje sume kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

V Splošni bolnišnici Celje so zamenjali identiteto dveh starejših pacientov, ki sta prejšnjo sredo, 7. septembra, z istim reševalnim vozilom prišla iz doma starejših občanov (DSO) Loka pri Zidanem Mostu. Zamenjava identitete se je zgodila, ker pacienta ob prihodu nista imela identifikacijskih zapestnic, pri identificiranju pa so se zanesli na izjavo reševalcev, je na današnji novinarski konferenci dejal strokovni direktor bolnišnice Franci Vindišar. Eden od pacientov je v petek, 9. septembra, v bolnišnici umrl, a so v njej za umrlega razglasili pacienta, ki je preživel. Napačno informacijo so prenesli svojcem, ki niso prišli na identifikacijo preminulega. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes poudaril, da identifikacija svojcem sploh ni bila ponujena.

Zamenjava je bila razkrita, ko se je preživeli pacient včeraj vrnil v DSO. “Vem samo, da je včeraj v dom prišel stanovalec, za katerega smo mislili, da je mrtev,” je pojasnil direktor doma Robert Potočnik. Že pred tem pa so svojci preživelega izvedli pokop. Informacija, da je bil pokop že izveden, se je že pred današnjimi uradnimi izjavami pristojnih pojavila na Twitterju.

Mama avtorice zgornjega zapisa na Twitterju nam je v telefonskem pogovoru dejala, da ne želi odgovarjati na vprašanja.

Vodstvo bolnišnice je ponudilo odstop, ki ga bo svet zavoda sprejel v ponedeljek, je napovedal predsednik sveta Andrej Klasinc. To je Klasinc sporočil na novinarski konferenci, ki jo je vodstvo bolnišnice sklicalo po razgovoru z Bešičem Loredanom in vršilcem dolžnosti direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije Alešem Šabedrom.

Celjska bolnišnica je o zamenjavi identitete obvestila tudi policijo. “Zbiramo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja nevestno delo v službi,” so za N1 dejali na celjski policijski upravi. Več informacij bodo policisti podali, ko bodo opravili razgovor s svojci.

Nevestno delo v službi se preganja po 258. členu kazenskega zakonika, ki pravi: “Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki zavestno krši zakone ali druge predpise, opušča svoje nadzorstvo ali kako drugače očitno nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi morala in mogla predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda, in res nastane kršitev oziroma večja škoda, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh let.”

Bolnišnico v Celju od aprila vodi direktor Aleksander Svetelšek, Vindišar pa je strokovni direktor od februarja. Odstopila je tudi pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Darja Plank.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje