V državni zbor prihajata Jurij Lep in Dejan Süč

Slovenija 19. Sep 202313:28 3 komentarji
Jurij Lep.
Jurij Lep. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Državni zbor se je na začetku ponedeljkove seje seznanil z odstopoma poslancev Svobode Dejana Zavca in Martina Marzidovška, s čimer jima je poslanska funkcija prenehala. V državnem zboru ju bosta nasledila Dejan Süč in Jurij Lep.

Državna volilna komisija je sprejela sklepa o nadomestnih poslancih, ki bosta nadomestila sedaj že bivša poslanca Svobode Martina Marzidovška in Dejana Zavca. Namesto Marzidovška bo poslanec postal Jurij Lep, Zavca pa bo nadomestil Dejan Süč. Oba sta že podala soglasje za opravljanje funkcije, državna volilna komisija pa je o tem že obvestila državni zbor.

Jurij Lep v politiki nikakor ni novinec. V preteklosti je bil tri mandate župan občine Selnica ob Dravi, leta 2018 pa je bil na listi Desusa izvoljen v državni zbor. V času, ko je koalicija KUL poskušala zrušiti tretjo Janševo vlado in za premierja postaviti prvaka Desusa Karla Erjavca, je Lep edini iz stranke upokojencev ostal zvest Erjavcu. Po neuspešni akciji KUL je iz Desusa izstopil. Ko so SMC zapustili poslanci Janja Sluga, Branislav Rajić in Igor Zorčič, je Lep skupaj z njimi oblikoval poslansko skupino nepovezanih poslancev. V poslanskih klopeh sta bila predvsem usklajena z Janjo Sluga, ki je sedaj poslanka Svobode.

Dejan Süč se v poslanske klopi seli z mesta vodje kabineta ministrice za kmetijstvo Irene Šinko.  Leta 2018 je kandidiral za župana občine Lendava, a mu preboj na to mesto ni uspel. Ukvarja se tudi z raziskovanjem judovske zgodovine Prekmurja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje