V Ilirski Bistrici po tornadu hitijo s pokrivanjem streh

Slovenija 12. Avg 202309:34 0 komentarjev
Tornado v Ilirski Bistrici je poškodoval več objektov
N1

V Kosezah pri Ilirski Bistrici imajo po tornadu še vedno veliko dela. Hitijo pokrivati strehe tistih hiš, ki jih je tornado prejšnji ponedeljek močno poškodoval. Župan občine Ilirska Bistrica Gregor Kovačič je dejal, da so imeli prebivalci nekaj težav pri nakupu materiala, vendar so dobili strešno kritino in lahko začeli delo.

Prebivalcem v Ilirski Bistrici v teh dneh pomagajo tudi vremenske razmere, da bodo lahko ob pridnih krovcih že v kratkem pokrili vse strehe in popravili tudi druge poškodbe, ki jih je povzročil tornado.

“O škodi še ne morem govoriti, saj jo še zbiramo. Kaj več bo znanega v drugi polovici avgusta, ko bodo, tako vsaj upam, pokrite tudi vse strehe,” je za STA povedal župan Ilirske Bistrice Gregor Kovačič.

Po tornadu, ki je 1. avgusta med neurjem močno prizadel vas Koseze, je bilo poškodovanih 15 objektov, ponesrečenih pa na srečo ni bilo. Huje je bilo poškodovanih pet objektov, od katerih sta dva v celoti ostala brez ostrešja.

Pri sanaciji stanovanjskih hiš so v preteklih dneh precej pripomogli tudi razvlažilci, saj je hiše, ki so ostale brez streh, tistega dne precej namočil tudi dež. Vendar ni bilo treba nikogar niti začasno preseliti, je še povedal župan Ilirske Bistrice.

Prizadetim domačinom so že v noči po tornadu takoj priskočili na pomoč gasilci in pripadniki civilne zaščite, ki so se trudili pokriti odkrite strehe s polivinilom. Naslednjega dne pa so jim pomagali pri čiščenju hiš in okolice, saj je tornado izruval tudi precej dreves in zaprl okoliške ceste. Zaradi podrtih stebrov so bili nekaj časa tudi brez elektrike.

Na vremenski postaji Koseze pri Ilirski Bistrici so po podatkih Agencije RS za okolje zaznali najmočnejši izmerjen sunek vetra s hitrostjo 107 kilometrov na uro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!