Sava je v Kranju upadla toliko, da grožnje za ekološko katastrofo ni več

Slovenija 03. Nov 202309:54 > 17:53 11 komentarjev
Poškodovana kanalizacijska cev v Kranju
Avgustovska fotografija poškodovane kanalizacijske cevi v Kranju. (Foto: Egon Parteli)

V Kranju so spet strahom pogledovali proti kanalizacijski cevi na mostu pri Planiki, ki je skrb vzbujala že ob avgustovskih poplavah. Narasla Sava je namreč cev že dosegla in jo prekrila, če bi jo poškodovala, pa bi se lahko zgodila velika ekološka katastrofa. Zdaj so iz direkcije za vode sporočili dobro novico: Sava je v Kranju upadla toliko, da grožnje za ekološko katastrofo trenutno ni več.

Čeprav je noč minila bolje, kot so sprva napovedovali vremenoslovci, nevarnosti še ni konec.

Največji problem bosta danes po napovedih hidrologov namreč predstavljali Sava in Drava. Zaradi visokega pretoka Drave so se v nekaterih občinah ob reki preventivno že oglasile sirene, prav tako je narasla Sava.

V Kranju so tako celo dopoldne s strahom pogledovali proti kanalizacijski cevi na mostu pri Planiki. “Sava je zopet narasla do višine kanalizacijske cevi in grozi, da dokončno poškoduje varovalni betonski ovoj, ki bi lahko s seboj odnesel tudi cev,” je na družbenem omrežju Facebook objavil kranjski podžupan Janez Černe. “V stalni povezavi so vse pristojne državne in lokalne službe, ki so pripravljene za vse primere.”

Spomnimo: gre za kanalizacijsko cev, ki je skrb vzbujala že avgusta.

Takrat je deroča voda z naplavinami poškodovala betonski ovoj kanalizacijske cevi, na katero je priključenih približno 25.000 ljudi, kar predstavlja približno tretjino kranjskih občanov in dve tretjini občanov Šenčurja.

Ob tem se je pojavila bojazen, da bi se fekalne vode razlile v Savo, kar bi pomenilo razlitje ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini, so danes opozorili na občini.

Danes ponoči je Sava znova rekordno narasla in dosegla kanalizacijsko cev. Poplavilo je celo cesto mimo Zarice. Mestna občina Kranj je zato v stalnem stiku s pristojnimi državnimi institucijami, kjer budno spremljajo stanje.

Občina s Komunalo Kranj pripravlja različne scenarije, pri čemer so na terenu tudi ekipe strokovnjakov. Povečano spuščanje jezov na reki bi bilo pri tem kontraproduktivno, saj bi lahko s tem povzročili velike težave drugje, poudarjajo na občini.

O stanju na poškodovanem betonskem ovoju kanalizacijske cevi sta danes spregovorila tudi državni sekretar in vodja službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic ter kranjski župan Matjaž Rakovec. Slednji je Šeficu zagotovil, da je trenutno stanje pod nadzorom, saj vodotok Save ni oviran z vejami ali drugimi naplavinami, ki bi lahko poškodovale betonski ovoj kanalizacijske cevi. Na terenu so prisotne tudi ekipe strokovnjakov in intervencijske službe, ki spremljajo razmere in ostajajo v pripravljenosti.

Državni sekretar Šefic je izpostavil, da je predsednik vlade Robert Golob obveščen o trenutnih razmerah, saj je prioriteta zagotoviti takojšnje ukrepanje in preprečitev nastanka ekološke škode ter ogrožanja prebivalcev v primeru poškodovanja betonskega ovoja. V primeru, da bi prišlo do poškodovanja, pa ima, po zagotovilih župana, občina s Komunalo Kranj pripravljene scenarije, s katerimi bi preprečili nastanek škodljivih posledic. Strinjala sta se, da je zagotavljanje varnosti prebivalcev najvišja prednostna naloga. V primeru morebitnih sprememb ali poslabšanja situacije bodo pristojne službe ukrepale hitro in učinkovito, da se prepreči razlitje. A kot je zagotovil župan, se vremenske razmere umirjajo in še enkrat zagotovil, da je stanje pod nadzorom.

Dolgoročno rešitev predstavlja nov ustrezen most, ki bi med drugim zagotovil ustrezno rešitev tudi za ta del kanalizacijskega sistema. Mestna občina Kranj realizacijo tega projekta načrtuje v naslednjih letih.

Poškodovana kanalizacijska cev v Kranju
Poškodovana kanalizacijska cev v Kranju (Foto: Egon Parteli)

Na novinarski konferenci agencije za okolje (Arso) je direktorica direkcije za vode Neža Kodre sporočila dobro novico: “Vodostaj je zdaj na srečo upadel do te mere, da grožnje ni več.”

Opozorila pa je, da gre za pomemben kanalizacijski vod, ki je fiksiran na spodnji del občinskega mostu, in tam sploh ne bi smel biti. “Načrtuje se, da bo v okviru obnove mostu cev odstranjena iz pretočnega profila vodotoka,” je pojasnila.

Na tiskovni konferenci je stanje mostu in cevi komentiral tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Za nevarnost je izvedel preko medijev, saj ga nihče iz kranjske občine o dogajanju ni obvestil. “Mislim, da se tam dogajajo neke čudne stvari ali pa odgovornost prelagajo drug na drugega in se strašijo med seboj,” je dejal in napovedal, da se po pozanimal, kaj točno se v Kranju dogaja.

Podžupan je še dodal, da občina pospešeno dela na podrobni projektni dokumentaciji za gradnjo novega mostu, gradbeno dovoljenje pa da že ima. “Takoj, ko bomo imeli celotno dokumentacijo, bomo šli v izbiro izvajalca za porušitev starega in izgradnjo novega mostu,” je napovedal.

Most, po katerem bo potekal dvosmerni promet, bo ustrezno višji, posledično bo deroči vodi kot ob zadnjih ujmah težko dosegljiv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje