Ni še konec: Drava je močno narasla, poplavljala bo bolj kot običajno

Slovenija 03. Nov 202312:27 0 komentarjev

Popoldne in v noči na soboto lahko ponekod pričakujemo tudi bolj obsežne poplave Drave kot običajno, zlasti na območju pod Mariborom, je povedal hidrolog Janez Polajner.

Slovenijo je ponoči zajela hladna fronta, ki je s sabo prinesla obilne padavine. Večje poplavno žarišče je danes na reki Dravi, je na novinarski konferenci povedal hidrolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Janez Polajner. Drava je po njegovih besedah prav zdaj močno narasla z dotokom iz Avstrije in ima trenutno na vtoku v državo pretok 1.800 m³/s.

Ta poplavni val se bo po Polajnerjevih besedah tekom popoldneva in noči na soboto širili proti spodnjemu toku reke Drave. “Tako da lahko ponekod pričakujemo tudi bolj obsežne poplave Drave kot običajno, zlasti na območju pod Mariborom. Torej, to območje med kanalom in staro strugo Drave – ta naselja bodo ogrožena tekom večera in noči. Pa tudi dolvodno veza Markovci proti hrvaški meji oziroma proti Borlu, tudi ta okoliška naselja bodo tekom noči in tudi še jutrišnjega dopoldneva še ogrožena,” je dodal.

Hidrologi pričakujejo, da bo poplavni val na Dravi v Sloveniji vztrajal nekje do noči na nedeljo. “Pravzaprav bo Drava celotno soboto v spodnjem toku poplavljala, potem pa naj bi vsaj prehodno ta poplavni val zapustil Slovenijo,” je še povedal Polajner.

Pričakujejo, da bo v srednjem in spodnjem toku, torej od Maribora proti hrvaški meji, pretok Drave znašal okoli 2.000 m³/s. “To je že pretok, ki je zelo redek v strugi Drave. Večji pretok je bil ob katastrofalnih poplavah leta 2012, podoben pa leta 2014,” je pojasnil hidrolog. Tokrat bi lahko tako zabeležili tretji največji pretok v zadnjih letih.

Zaradi tega so posledično ogrožena naselja v spodnjem toku Drave (Stojnci, Muretinci in podobna manjša naselja oziroma zaselki), ki so med staro strugo in kanalom Formin. Prav tako naselja, ki so locirana med staro strugo Drave in kanalom, ki vodi v hidroelektrarno Zlatoličje. V ta naselja potencialno lahko pride voda in tam so ogroženi prebivalci,” je pojasnil.

Oglasile so se sirene, pripravljene so protipoplavne vreče

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan pa je dejal, da razmere na reki Dravi spremljajo. Za kraje, ki ležijo ob reki – od Koroške do Podravja – so sprožili alarmni sistem, iz skladišča civilne zaščite pa so izdali tudi nekaj protipoplavnih vreč. Šestan upa, da občine ob Dravi teh vreč sicer ne bodo potrebovale, se pa na morebitne poplave pripravljajo. “Tam so navajeni na te situacije ali podobne. Verjamem, da bo vse funkcioniralo, kot je treba,” je še dodal poveljnik civilne zaščite

Hudourniška voda postopno odteka proti osrednji Sloveniji

Kot je povedal Polajner, hudourniška voda z območja Gorenjske, zlasti z območja Bohinja in Zgornjega Posočja, zdaj postopno odteka proti osrednji Sloveniji. “Tudi v osrednji Sloveniji je Sava v okolici Ljubljane prav zdaj dosegla svoj maksimum – k sreči na tisti spodnji meji, kot smo jo včeraj predvideli, okoli 1200 m³/s. Zdaj se ta visokovodni val pomika proti Zasavju in potem Posavju proti Hrvaški. V naslednjih urah oziroma tekom popoldneva pričakujemo poplavljanje Save tudi v Zasavju. Nekje do večera pa naj bi ta visokovodni val Save zapustil Slovenijo – na mejnem profilu pričakujemo pretok 2.200 m³/s,” je Polajner opisal aktualne razmere ob reki Savi. Poplave so tudi na drugih porečjih – zlasti na reki Reki. Vendar tudi tam voda v zgornjem toku že upada.

Neža Kodre z Direkcije RS za vode je na novinarski konferenci povedala, da so včeraj proti popoldnevu in zvečer začeli na bolj ogroženih območjih izvajati intervencijske oziroma nujne ukrepe za zmanjševanje nevarnosti, ki bi lahko nastopila ob povečanih vodostajih. Kjer je bilo treba, so aktivirali tudi suhe zadrževalnike (da so zadržali poplavne valove), v sodelovanju s civilno zaščito pa so vzpostavljali pretočnost vodotokov in ostale ukrepe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!