V Kranju zavračajo navedbe Klinike Golnik glede diabetološke ambulante

Slovenija 29. Jan 202421:41 0 komentarjev
Panorama centra Kranja
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Mestna občina Kranj in Osnovo zdravstvo Gorenjske sta zavrnili nekatere navedbe Klinike Golnik glede zagotavljanja nadomestnih prostorov za diebetološko ambulanto. Poudarili sta, da za izdajo uporabnih dovoljenj niso pristojne uprave lokalnih skupnosti, pač pa upravne enote oziroma država.

Mestna občina Kranj (MOK) in Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) sta minuli teden napovedala ureditev novih prostorov za dve ambulanti otroške in eno ambulanto družinske medicine v prizidku Zdravstvenega doma (ZD) Kranj, kjer trenutno deluje diabetološka ambulanta Klinike Golnik. Ta bi se iz prostorov že morala izseliti, a vsaj zaenkrat ni našla nadomestne lokacije v Kranju.

Na Kliniki Golnik so za STA pojasnili, da že skoraj dve leti intenzivno, a neuspešno, iščejo nadomestne prostore v Kranju. Navedli so, da jim je občina sicer predlagala nekaj nadomestnih lokacij za selitev, “vendar se je pri vseh predlaganih lokacijah izkazalo, da ne bodo dobile dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti, kar je v pristojnosti odločevalcev Mestne uprave Kranj”.

Z MOK so v odziv na to navedbo danes izpostavili, da informacija Klinike Golnik ni točna. Za izdajo uporabnih dovoljenj namreč niso pristojne uprave lokalnih skupnosti, pač pa upravne enote. Gre torej za pristojnost države.

Poudarili so tudi, da diabetološka klinika spada v sekundarno zdravstvo, ki je prav tako v pristojnosti države in ne lokalne skupnosti, ki mora poskrbeti za primarno zdravstvo. “Ker pa se na MOK in OZG zavedamo, da je obstoj diabetološke ambulante v Kranju pomemben za naše občane oziroma paciente, smo intenzivno pomagali Kliniki Golnik pri iskanju primerne lokacije in bomo to počeli še naprej,” so zagotovili.

Hkrati so zanikali navedbe Klinike Golnik, da OZG in ZD Kranj dajeta prednost očesnemu centru pred javnozdravstveno dejavnostjo. “O sporu med očesnim centrom in Kliniko Golnik je odločalo sodišče in Klinika Golnik bi na podlagi sodne odločitve prostore morala zapustiti že marca lani. Na podlagi te sodne odločitve sta MOK in ZD Kranj tudi kupila prostore od zasebne očesne klinike in le v manjšem delu prostorov bo do leta 2027 ostal očesni center, večji del pa bo namenjen družinski in pediatrični ambulanti,” so pojasnili.

Na Kliniki Golnik so za STA zapisali, da OZG najemno pogodbo s kliniko prekinja 15. februarja, Klinika Golnik pa OZG zaradi zahtevne selitve in potrebne preureditve prostorov na Golniku prosi za podaljšanje roka do konca marca in da odgovor OZG še čaka. Direktor OZG Matjaž Žura pa je na drugi strani zatrdil, da Klinika Golnik OZG ni poslala nobenega dopisa oziroma prošnje za podaljšanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!