V Ljubljani bodo na strehe postavili 51 sončnih elektrarn

Gospodarstvo 17. Okt 202314:36 5 komentarjev
Sončna elektrarna
Foto: Bor Slana/Bobo

Mestna občina Ljubljana je z Energetiko Ljubljana, Resalto in RES ERP podpisala pogodbo za projekt Zelena energija na površinah in objektih občine. V okviru projekta bo mesto v javno-zasebnem partnerstvu postavilo 51 sončnih elektrarn na nekaterih osnovnih šolah, vrtcih, zdravstvenih domovih ter športnih in kulturnih objektih.

Ljubljanska mestna občina bo pridobila dobavo zelene energije, proizvedene na teh objektih, upravljanje, vzdrževanje in dobavo mankov električne energije. Koncesijska pogodba je sklenjena za 17 let, po izteku obdobja bodo naprave prešle v last mestne občine. Vrednost projekta je približno pet milijonov, je na današnji novinarski konferenci povzela energetska upravljavka Petra Šeme.

Večino sončnih elektrarn bodo po njenih besedah namestili na osnovne šole in vrtce. Namestili jo bodo še na center Rog, športni objekt Ilirija, drsališče Zalog, športni park Ježica, kopališči Kolezija in Kodeljevo ter na zdravstveni dom Ljubljana center, Šentvid in Vič Rudnik. Skupno 51 sončnih elektrarn na 51 objektih v lasti občine bo imelo moč skoraj pet megavatov. Zagotovljena letna proizvodnja iz teh bo več kot 5.200 megavatnih ur.

Pogodbo so danes podpisali župan Zoran Janković, direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej, direktor Resalte Luka Komazec in direktor RES ERP Aleš Jurak. Kot je povedal Jurak, morajo projekt zgraditi do 1. julija 2024. Lozej je dejal, da to zanje pomeni referenčni projekt, Komazec pa, da gre za njihov najpomembnejši projekt. “Skupaj bomo zgradili največjo skupnostno elektrarno v Sloveniji in v tem delu Evrope,” je poudaril Komazec.

Po besedah Petre Šeme bodo 47 teh elektrarn povezali v eno skupnost, kar bo omogočalo učinkovitejšo porabo energije. Z mesečnim obračunom električne energije, in ne 15-minutnim, se bo občina skorajda povsem izognila riziku negativne cene električne energije v poletnih mesecih, ko je ta proizvodnja večja. Dodana vrednost projekta je še, da so ceno za manke vezali na izbranega dobavitelja po veljavnih predpisih za dobavo, kar omogoča stabilnost cen.

Glede Ilirije je župan povedal, da gradnja poteka po načrtih in da bo ta projekt prispeval k samooskrbnosti objekta, ki bo izkoriščal tudi geotermalno energijo. “To pomeni, da bomo črpali podtalnico in vodo vračali nazaj, s čimer bomo poskrbeli in za ogrevanje in hlajenje,” je pojasnila Šeme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje