Kako prepoznati, da vas je ugriznila prav stenica

Magazin 17. Okt 202313:10 0 komentarjev
posteljna stenica, posteljne stenice
Posteljna stenica/Foto: PROFIMEDIA

Ljudje ugrize stenic najpogosteje opazijo zjutraj na tistih delih telesa, ki so med spanjem najbolj izpostavljeni. Denimo na obrazu, rokah, vratu in nogah. Kaj svetujejo strokovnjaki?

Stenice je zelo težko opaziti s prostim očesom. Velike so približno toliko kot pečka v jabolku, praviloma pa se tudi dobro skrijejo, najraje v vzmetnice, vzglavnike in razne vrste oblazinjenega pohištva. Najdejo jih tudi v starih oblačilih.

V Parizu, kjer jih je bilo toliko, da so ljudi grizle celo med obiskom kina ali vožnjo z avtobusom, in v Londonu je bilo v zadnjih tednih toliko stenic, da je zavladal skorajda preplah. O stenicah so poročali tudi iz Hrvaške, a jih imamo tudi v Sloveniji, kot so za N1 pred nekaj dnevi povedali v nekaterih slovenskih dezinfekcijskih podjetjih. 

Ugriz rdečkastorjavih stenic se na koži pozna v obliki rdečkastih in srbečih brazd. Ko se nehajo hraniti s krvjo, lahko iz ranic izteče kakšna kapljica krvi. Ljudje njihove ugrize najpogosteje opazijo zjutraj na tistih delih telesa, ki so med spanjem najbolj izpostavljeni, denimo na obrazu, rokah, vratu in nogah.

ženska, stenice, Francija, posteljne stenice
Ugrizi stenic ne izginejo hitro (Foto: PROFIMEDIA)

Za lajšanje srbenja zdravniki najpogosteje priporočajo kreme na hidrokortizonski osnovi, pa tudi držanje hladne in vlažne krpe na mestu ugriza. Če je reakcija na ugriz močnejša, je treba poklicati osebnega zdravnika.

Redko se zgodi, da ima kdo alergijsko reakcijo na ugrize stenic. Takrat se na koži pojavijo mehurčki, ki zares močno srbijo.

Pozorni bodite tudi na drobne temnorjave pike velikosti konice svinčnika, ki se pojavljajo na vzmetnicah ali posteljnini. To so izločki stenic. Ličinke stenic se večkrat levijo in ostanke teh levitev, ki so videti kot drobne rumenkaste lupine, je mogoče najti tako na vzmetnicah kot tudi v zidnih razpokah ali na pohištvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!