Zmaji prebudili zaspano ljubljansko občinstvo, diši po elitnem tekmovanju

Slovenija 23. Apr 202219:01 > 24. Apr 2022 00:23
Stožice Olimpija
Bor Slana/BOBO

Pozitiven rezultatski zasuk košarkarske Olimpije je prebudil tudi zaspano ljubljansko občinstvo. Prvič, odkar imajo zmaji vitaminsko podporo v obliki združitve s hrvaško Cedevito, bodo Stožice v sredo znova pokale po šivih. Košarkarji Olimpije namreč navdušujejo z všečno košarko in so ob nepričakovanem razpletu dobili novo priložnost pred domačimi navijači. Do evrolige, ki se je še pred sezono zdela le privid, so oddaljeni le še tri zmage.

V Ljubljani se po dolgem času znova čuti športna evforija. Zanjo so poskrbeli košarkarji Cedevite Olimpije, ki so od začetka februarja v EuroCupu in ligi ABA dosegli 17 zmag in ob tem vpisali le en poraz. Še ne tako dolgo nazaj, ob prestopu v leto 2022, se je ekipa iz Stožic zdela brez prave ekipne kemije, vendar so nato rošade znotraj igralskega kadra povezale košarkarje in okrepile ekipni duh.

Zadnji v nizu so padli košarkarji turške Ankare, ki jo jih zmaji povsem nadigrali in si tako zagotovili vstopnico med najboljših osem v drugem najmočnejšem kakovostnem rangu evropskih košarkarskih tekmovanj. Ob ponovnem zanimanju navijačev in boljšem obisku v Stožicah, na zadnji tekmi je bilo nekaj čez 8.000 gledalcev, je največjo “napako” predstavljalo dejstvo, da bi ob pričakovanem razpletu ostalih tekem, to bila tudi zadnja domača evropska preizkušnja do prihodnje sezone.

Dvorana že skoraj razprodana

Da se v Ljubljani po dolgem času znova kuha košarkarsko vstajenje in se prebujajo tudi zahtevni navijači Olimpije, se je slutilo ob gostovanju beograjskega Partizana v legendarni hali Tivoli. Pod Rožnikom, v hramu slovenske košarke, kjer so v prejšnjem desetletju padali številni evropski velikani, so v polni dvorani in v infarktni končnici premagali Partizan.

Prav košarkarje črno-belih iz Beograda so mnogi videli kot naslednjega tekmeca Olimpije v EuroCupu, vendar jih je v peklenskem vzdušju pred 19.000 domačimi navijači presenetil turški Bursaspor. S tem je košarkarjem Olimpije prinesel novo tekmo pred domačo publiko in povečal apetite ter sanje navijačev – zadišalo je po elitni evroligi, najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, ki so ga Stožice zadnjič gostile v sezoni 2012/2013.

Zanimanje za sredin četrtfinalni obračun z Bursasporjem je spomnil na neke druge čase, ko je bila karta za zmaje v najelitnejšem tekmovanju najbolj iskan listič v Ljubljani. Ko so se košarkarji Partizana in njihov prekaljeni maček na klopi Željo Obradović še pobirali po šoku in nepričakovanem izpadu, je vodstvo ljubljanskega kluba že sprostilo karte, predramljeni navijači pa so jih hitro razgrabili. V 12 urah so pokupili več kot 5.000 kart, dvorana pa je zdaj praktično že razprodana. Obeta se torej nov košarkarski praznik z več kot 10.000 navijači, kar se na tekmah košarkarske Olimpije ni zgodilo že skoraj deset let.

Dvorana Stožice
Žiga Živulović jr. /BOBO

Zadnjič so bile Stožice polne na odbojkarskem evropskem prvenstvu leta 2019.

Zadnja Olimpijina košarkarska pravljica ob otvoritvi Stožic

Jesen 2010. Le nekaj tednov po slovesnem odprtju dvorane v Stožicah, v kateri je tedaj še dišalo po sveži barvi, okolica pa je, tako kot sicer še danes, spominjala na opustelo gradbišče, je Ljubljana dihala s košarkarskimi pljuči. Olimpija je tedaj pod vodstvom trenerja Jureta Zdovca navduševala v evroligi ter navijaški duh iz kultnega Tivolija prenesla še v sodobno dvorano na robu obvoznice.

A ko so pred 12 tisoč gledalci padali velikani na čelu z atenskim Panathinaikosom, je le malokdo verjel, da je to za lep čas zadnje poglavje ljubljanske klubske košarkarske evforije. Ko je Olimpija izgubljala stik s širšim evropskim vrhom, je usahnilo tudi navijaško navdušenje.

Župan Zoran Janković je večkrat poudaril, da je bila dvorana zgrajena predvsem z mislijo na košarkarsko Olimpijo. A v zadnjih dvanajstih letih so jo polnili predvsem drugi. Deloma glasbeniki, še toliko bolj pa reprezentance. Eden od vrhuncev dvorane v Stožicah je nedvomno evropsko košarkarsko prvenstvo leta 2013. Pravi navijaški utrip je bilo mogoče čutiti tudi ob evropskem odbojkarskem prvenstvu 2019, Euru v futsalu in SP drugega kakovostnega hokejskega razreda leta 2012.

Kaj pa Olimpija? Njen vzpon se je po eni najbolj klavrnih sezon v klubski zgodovini začel poleti leta 2019, in sicer po združitvi zagrebške Cedevite in ljubljanske Olimpije. Novonastala Cedevita Olimpija je sicer potrebovala nekaj časa, da je prebrodila porodne krče, poleg tega pa ji je pristno pletenje niti z navijači preprečil še koronavirus.

Tudi odprtje letošnje sezone ni bilo prav obetavno. Toda po nekaj igralskih menjavah in oblikovanju ekipne kohezije je ekipa trenerja Jurice Golemca začela navduševati z všečno košarko. In tako je zanetila tudi iskro navijaške evforije. Že na tekmi osmine finala evropskega pokala je bilo v Stožicah dobrih osem tisoč gledalcev. V sredo, ko bo na sporedu tekma četrtfinala, pa bo največja dvorana v državi po vsej verjetnosti polna do zadnjega kotička.

Preberite še:

Bursa grozi, da pokvari še slovenski košarkarski praznik

Partizan brez tekme z zmaji, Obradović potolčen in obupan

Partizan zapravil nemogoče: v sredo spektakel v Stožicah

Vrača se evforija, utrip narašča, Ljubljana znova verjame

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.