V Ljubljani so se zbrali podporniki in nasprotniki pravice do splava (VIDEO)

Slovenija 07. Okt 202313:11 6 komentarjev

V centru prestolnice je potekal Pohod za življenje, na katerem so se zbrali nasprotniki pravice do splava, ki zagovarjajo, da se človeško življenje začne ob spočetju in konča ob naravni smrti. Hkrati je na Prešernovem trgu potekal tudi protishod pod sloganom "Moje telo, moja odločitev", ki se ga je udeležila tudi aktivistka Sara Štiglic, s katero je predsednica republike Nataša Pirc Musar prekinila sodelovanje, potem ko je v ponedeljek protestno podirala zastavice, ki so jih postavili člani iniciative Pohod za življenje.

Množica nasprotnikov pravice do splava se je v Ljubljani zbrala na Pohodu za življenje pod geslom “Življenje je zakon”. Zagovarjali so, da se človeško življenje začne ob spočetju in konča ob naravni smrti. Kot je pojasnila koordinatorica pohoda Urša Cankar Soares, so se zbrali, da pokažejo, da so hvaležni za življenje, ki ga imajo. Tega pa da si želijo tudi za ostale, je dejala.

“Poleg glasu za nerojene otroke želimo letos dati glas tudi vsem tistim, ki jim grozi medicinska zastrupitev,” je dejala Cankar Soares in pojasnila, da s tem misli na evtanazijo. Prav proti evtanaziji so na Prešernovem trgu zbirali podpise, nagovorilo jih je več govorcev, pripravili so tudi glasbeni program.

Hkrati je v središču prestolnice potekal protishod pod sloganom “Moje telo, moja odločitev”, ki se ga je udeležila tudi aktivistka in nekdanja članica posvetovalnega odbora predsednice države Sara Štiglic. “Delujmo samozaščitno, pridimo v rutah, kapah in v temnih oblačilih: naši obrazi niso predmet vašega sovraštva,” je pozvala na družbenih omrežjih.

pohod za življenje pohod za življenje
N1
pohod za življenje pohod za življenje
N1
pohod za življenje pohod za življenje
N1
pohod za življenje pohod za življenje
N1
pohod za življenje pohod za življenje
N1
pohod za življenje pohod za življenje
N1
pohod za življenje pohod za življenje
N1
pohod za življenje pohod za življenje
N1

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sodelovanje s Saro Štiglic prekinila, potem ko je v ponedeljek protestno podirala zastavice, ki so jih člani iniciative Pohod za življenje postavili na Kongresnem trgu v Ljubljani in z njimi opozarjali na umrle otroke v postopkih splava.

Pirc Musar je obsodila neprimeren način komunikacije do drugače mislečih, ob tem pa poudarila, da je pravica do splava ustavna pravica, ki jo bo vedno neomajno podpirala. Poteza predsednice je sprožila številne odzive. Prvak SDS Janez Janša je potezo pohvalil, v stranki Levica so jo označili za zgrešeno, Saro Štiglic pa je podprl tudi predsednik vlade Robert Golob. “Postaviti se za temeljne svoboščine, kot je odločanje o rojstvih svojih otrok, je dejanje poguma,” je poudaril.

Štiglic je v današnji izjavi poudarila, da si ne želijo, da bi bil protishod, ki so ga dopoldan začeli v Miklošičevem parku v Ljubljani in nadaljevali na Prešernovem trgu, razumljen kot nadaljevanje zgodbe njene prekinitve sodelovanja s predsednico republike. Danes si tako po njenih besedah želijo v ospredje postaviti odgovor na “ponoven poskus posega v naše temeljne človekove pravice, ženske pravice”. “Od tega, da poskušajo posegati v avtonomijo naših teles, ne odstopamo,” je poudarila.

Oba shoda sta ob precejšnji prisotnosti policije, z izjemo nekaj prerekanja med enimi in drugimi protestniki, minila mirno. Zagovorniki pravice do splava so okoli 10.30 protest zaključili, nasprotniki splava pa so se sprehodili po ljubljanskih ulicah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje