Premier Golob podprl Štiglic: Postaviti se za temeljne svoboščine je pogumno

Slovenija 05. Okt 202310:49 18 komentarjev
sara štiglic
Sara Štiglic (Foto: Urad predsednice republike)

Dan po tem, ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar zaradi podiranja zastavic na dogodku civilne iniciative Pohod za življenje prekinila sodelovanje z aktivistko Saro Štiglic, je predsednik vlade Robert Golob stopil v bran aktivistki. "Postaviti se za temeljne svoboščine, kot je odločanje o rojstvih svojih otrok, je dejanje poguma," je zapisal in dodal, da je prav, da mlade – kljub drugačnim načinom izražanja stališč – pri tem podpremo.

Tudi premier Robert Golob se je odzval na odločitev predsednice republike Nataše Pirc Musar, da zaradi podiranja zastavic na dogodku civilne iniciative Pohod za življenje prekine sodelovanje z aktivistko Saro Štiglic.

Intervencijo zdaj že nekdanje članice predsedničinega Mladinskega posvetovalnega odbora je označil za dejanje poguma in odraz razumevanja demokratičnih vrednot v naši družbi.

“Mladi imajo svoje načine izražanja stališč in prav je, da jih pri tem podpremo,” je dodal.

Predsednica republike kljub plazu kritik, ki ga opisuje kot “prekomernega”, svojo odločitev še naprej zagovarja. Več preberite v prispevku Predsednica Pirc Musar se brani: “Plaz kritik na mojo odločitev je prekomeren”.

Socialna psihologinja dr. Metka Mencin z ljubljanske Fakultete za družbene vede je odločitev predsednice republike analizirala za N1. Več v prispevku Metka Mencin za N1: Pričakovala bi, da bo predsednica dejanje aktivistko podprla.

Predsednica Nataša Pirc Musar je svoje stališče do pravice do splava že v predvolilni kampanji večkrat pojasnjevala. Tudi za N1, ko je v oddaji N1 STUDIO med drugim dejala, da bo to pravico vselej zagovarjala. Njeno izjavo si lahko pogledate v spodnjem posnetku: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje