V ljubljanskem živalskem vrtu potrdili ptičjo gripo

Slovenija 03. Feb 202316:27 > 16:42 0 komentarjev
Črni labod
PROFIMEDIA

Pri poginulem črnem labodu so v ZOO Ljubljana potrdili primer zelo nalezljive ptičje gripe.

V ljubljanskem živalskem vrtu so potrdili zelo nalezljivo ptičjo gripo podtipa H5N1. Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so bolezen potrdili pri črnem labodu, ki je poginil.

V luči dogodka Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obiskovalce ZOO Ljubljana poziva, da upoštevajo navodila živalskega vrta glede varnostnih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja bolezni med pticami.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja: zmanjšana poraba krme in vode za več kot petino; padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni; povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega; ter pojav kliničnih znakov, kot so ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki. Lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

Črni labod
PROFIMEDIA

Po podatkih Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so zelo nalezljivo ptičjo gripo podtipa H5N1 doslej potrdili pri črnem labodu v ZOO Ljubljana ter pri prostoživečih pticah v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Piran, Izola, Lendava in Bovec. Medtem ko so v bovški občini bolezen potrdili pri veliki uharici, so jo v preostalih občinah pri labodih grbcih. 23 okužb so potrdili v občini Lendava, štirje labodi pa so zboleli v Apačah in Lenartu. Po dva primera so potrdili v Piranu, po en primer pa na Ptuju, v Sveti Trojici v Slovenskih goricah in Izoli.

Preberite še: Zaradi vse več primerov ptičje gripe v Sloveniji v veljavo preventivni ukrepi

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!