V Logatcu tudi 38 otrok iz Ukrajine: “Želijo si predvsem igrati nogomet”

N1 video 02. Mar 202217:33 > 03. Mar 2022 09:05 0 komentarjev
Begunci iz Ukrajine
Fotografija je simbolična: PROFIMEDIA

V nastanitveni center za begunce iz Ukrajine v Logatcu je ponoči prispela skupina 68 beguncev. Med njimi je tudi 38 otrok, starih med 11 in 17 let, sicer članov ukrajinskega nogometnega kluba. "Želijo si predvsem igrati nogomet, zato smo se povezali z Nogometno zvezo Slovenije (NZS), ki je zatrdila, da bo naredila vse, da bo otrokom zagotovila treninge in prijateljske tekme," je dejala direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj, ki poudarja, da je najbolj pomembno to, da so otroci na varnem.

V nastanitveni center za begunce iz Ukrajine, ki je bil vzpostavljen v delu azilnega centra v Logatcu, je ponoči prispelo 68 beguncev, je potrdila direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. V skupini je 38 otrok – starih med 11 in 17 let, ki so nastanjeni v popolnoma prenovljenem delu nastanitvenega centra. Gre za nogometaše iz ukrajinskega nogometnega kluba, z njimi pa je Štrukelj po prihodu govorila tudi sama.

Želijo si predvsem igrati nogomet, zato smo se povezali z Nogometno zvezo Slovenije (NZS), ki je zatrdila, da bo naredila vse, da bo otrokom zagotovila treninge in prijateljske tekme,” je dejala. 

Ostali člani skupine so trenerji, spremljevalci, pa tudi nekaj mamic z otroki. “Najbolj pomembno je, da so na varnem in da bodo otroci, ko bodo v Sloveniji, imeli zapolnjen čas,” je poudarila direktorica urada Štrukelj. Pravi, da je opravila tudi telefonski klic z direktorjem kluba, v katerem mladi nogometaši v Ukrajini sicer trenirajo. “Zahvalil se je za topel sprejem v Slovenijo in to, da so na varnem,” je poudarila. 

V nastanitvenem centru v Logatcu je sicer prostora za 300 oseb, tukaj pa bodo med drugim nastanjene najranljivejše osebe, kot so mladoletniki brez spremstva, je potrdila Štrukelj. Dodala je, da dotična skupina v Sloveniji ni zaprosila za mednarodno zaščito.

Da so na avtobusno postajo v Mariboru prispeli nogometaši iz nogometne akademije v ukrajinskem mestu Lvov, je zjutraj na Twitterju sporočil tudi poslanec v državnem zboru Dejan Kaloh (SDS).

“Svojci nam sporočajo, da bodo prišli v Slovenijo”

Na uradu za oskrbo in integracijo migrantov so v nedeljo vzpostavili telefonsko številko, na kateri 24 ur na dan odgovarjajo na vprašanja vseh, ki povprašujejo po pomoči državljanov Ukrajine. V sredo so vzpostavili tudi 24-urni klicni center, elektronski naslov ter posebno spletno stran s pravočasnimi informacijami in najpogostejšimi vprašanji. Kot je dejala Štrukelj, so prejeli več kot 400 klicev.

Nekateri Slovenci se odločajo tudi za organiziranje prevozov, da bi Ukrajincem pomagali do varne Slovenije. Štrukelj ob tem prosi vse, naj se najprej obrnejo na njihov urad, kjer bodo dobili vse informacije za begunce o vstopu in bivanju v Sloveniji. “Na nas se obračajo tudi osebe, ki ponujajo privatno nastanitev. Tečejo dogovori tako z občino kot zasebniki,” je dejala in poudarila, da so se na uradu povezali z občino Logatec, Velenje ter primorskimi občinami. Sestali so se tudi z nevladnimi organizacijami, ki so vzpostavile mrežo prostovoljcev, ki bodo pomagali predvsem pri mreži psihosocialne oskrbe za begunce ter razdeljevanju materialne pomoči, je še navedla direktorica urada Štrukelj. 

“Po moji oceni se bo število oseb, ki prihajajo iz Ukrajine, povečalo, ker dobivamo klice v klicni center, da so osebe na poti. Problem je prestopiti mejo, ker so kolone čakanja, ampak svojci nam sporočajo, da bodo prišli v Slovenijo,” je pojasnila.

Vlada je na ponedeljkovi seji določila, da bo v delih prostorov uprave za zaščito in reševanje v Logatcu ustanovila nastanitveni center za begunce iz Ukrajine. “Osebe, ki bodo nastanjene v nastanitvenem centru, bodo imele pravico do nastanitve in prehrane ter materialne oskrbe, ki obsega obleko, obutev ter higienske potrebščine,” je ob tem sporočila vlada. Dodala je, da imajo ukrajinski državljani pravico tudi do nujnega zdravstvenega varstva. “Osebe, ki ne bodo nastanjene v nastanitvenem centru, pa bodo imele pravico do denarne pomoči,” je po ponedeljkovi seji še sporočila vlada.

Obrambni minister Matej Tonin je v torek povedal, da so za begunce iz Ukrajine v Logatcu pripravili 300 mest, ministrstvo za delo pa je lociralo še 80 različnih mest za otroke, ki bi morda prišli v Slovenijo brez staršev. V prvi fazi se načrtuje namestitev še v centru na Viču v Ljubljani, kasneje pa ministrstvo za notranje zadeve predvideva razpršenost beguncev po celotni državi.

Kot smo poročali, so v ponedeljek zjutraj prvi begunci iz Ukrajine prispeli že v Velenje. Kot je povedal predsednik uprave velenjskega Esotecha Marko Škoberne, gre za dve družini njihovih delavcev, ki v kraju Žitomir gradijo čistilno napravo. Obe družini z leto in pol ter dve leti starima otrokoma so namestili v velenjskem hotelu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!