Velenjčani odšli po družino ukrajinskega sodelavca: Dolžni smo jim pomagati

Slovenija 28. Feb 202218:59 > 20:56 1 komentar

Zjutraj so v Velenje prišli prvi begunci iz Ukrajine. Prevoz so organizirali zaposleni v podjetju Esotech, ki je evakuiralo družino njihovega sodelavca. "To so naši sodelavci in dolžni smo jim pomagati," je dejal direktor predstavništva podjetja v Ukrajini Robert Hudournik, sicer tudi častni konzul Ukrajine v Sloveniji. Vožnja je trajala 55 ur.

Zgodaj zjutraj je v Velenje prišla prva družina iz Ukrajine. Prevoz so organizirali zaposleni v podjetju Esotech, ki deluje tudi v Ukrajini. Kot je za N1 povedal Stojan Razbornik, sta se s sodelavcem v nedeljo zjutraj odpravila na poljsko mejo, kjer sta prevzela družino njihovega sodelavca. “S sodelavcem, ki ima družino v Ukrajini, smo bili v kontaktu od četrtka in čakali na njegovo odločitev. Glede na situacijo se je v soboto se je odločil, da bo poskušal spraviti otroka in ženo v Slovenijo,” je Razbornik opisal dogajanje pred odhodom na poljsko mejo.

Zgodaj zjutraj v nedeljo sta se srečala z družino Jaroslava, ki je moral ostati v Ukrajini. Na meji sta se tako dobila z Jaroslavovo ženo Iryno in njunim leto in pol starim sinom. Jaroslav je sicer vodi gradbišče v ukrajinskem Žitomirju, kjer Esotech gradi čistilno napravo. V podjetju je zaposlen leto in pol. “Čeprav se ne poznamo dobro in si nismo domači, je bilo srečanje čustveno,” opisuje Razbornik. V Sloveniji so pripeljali še svakinjo Jaroslava in pa njenega otroka. Kot je dodal Razbornik, imajo v Ukrajini veliko poslovnih partnerjev, s katerimi so v kontaktu. “Ponudili smo jim to možnost, in če se bodo odločili, jih bomo šli iskat,” je dodal. O razmerah na poljski meji je dejal, da zadeve dobro delujejo, na meji pa so večinoma mame in otroci.

Robert Hudournik, častni konzul Ukrajine v Sloveniji je dodal, da v Ukrajini delujejo pet let. “To so naši sodelavci in dolžni smo jim pomagati. Pomoč smo ponudili vsem,” je dejal Hudournik in dodal, da so Ukrajinci zelo ponosni ljudje in se tudi v teh časih težko odločijo zapustiti državo. Po besedah Hudournika je odziv lokalne skupnosti izjeme. “Pobira se nabor vseh možnih lokacij in pa namestitvenih kapacitet, pomagajo tudi gostinski lokali. Verjamem, da se bomo zelo organizirali. Zagotovili bomo toliko kapacitet, kolikor jih bo potrebnih,” je dodal Hudournik. Pripomnil je, da bo beguncev iz Ukrajine še precej.

Irina, žena Jaroslava, je ob prihodu v Slovenijo dejala, da so bili zadnjih dnevi izjemno naporni in težki. Pot do Slovenije je trajala 55 ur. “Zelo težko je zbrati misli. Počutim se varno in v dobrih rokah,” je po prihodu in nastanitvi v velenjskem hotelu povedala Irina. Od začetka ruske invazije na Ukrajino so morali tudi po večkrat dnevno v zaklonišče, je stresne trenutke v Ukrajini opisala Irina. Ko se bo vojna končala, si želi vrniti v Ukrajino. “Ukrajina naj ostane Ukrajina. To je naša država. Tja se želim vrniti, saj imam tam družino, prijatelje in stanovanje,” je dejala.

Iz ministrstva za notranje zadeve so popoldan potrdili, da bo Slovenija sprejela sorazmeren delež, o katerem se bo dogovorila z drugimi državami članicami EU. “V prvi fazi sprejetja se namestitev načrtuje na lokacijah Ljubljana in Logatec, kjer so namestitve že pripravljene. O drugih konkretnih lokacijah zaenkrat še ne moremo govoriti, predvidena pa je razpršenost po celotni Sloveniji,” so sporočili. V Sloveniji so sicer že ustanovili posebno skupino, v kateri aktivno sodelujejo tudi predstavniki ministrstva za obrambo, in kjer urejajo vse potrebno za sprejem beguncev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje