V Mariboru za zdaj brez podražitev, županov predlog že pred glasovanjem pogorel

Slovenija 16. Mar 202318:11 > 20:24 3 komentarji
Saša Arsenovič
Saša Arsenovič (Foto: Milos Vujinovic/BOBO)

Predlog mariborskega župana Saše Arsenoviča o številnih podražitvah je na seji mestnega sveta pogorel že pred odločanjem. Svetnikom Gibanja Svoboda, Liste Franca Kanglerja - NLS skupaj z SDS, Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti ter Stranke mladih - Zeleni Evrope je namreč uspelo izglasovati, da odločanja o podražitvah niti ni bilo na dnevnem redu.

Mariborskemu županu Saši Arsenoviču kljub uvodnemu nagovoru mestnih svetnikov in dodatnim pojasnilom, zakaj so potrebne napovedane podražitve vrtca, čiščenja odpadnih voda, mestnega avtobusnega prometa in gondole na Pohorje, ni uspelo prepričati večine svetnikov.

To so mu preprečili že z izglasovanjem umika omenjenih točk z dnevnega reda.

Arsenovič je mestnim svetnikom še pred tem skušal nasproti priti z umikom predlaganih sprememb odloka o občinskih cestah, ki je predvideval uvedbo parkirnin tudi ob sobotah, v zvezi z načrtovano občutno podražitvijo vozovnic za krožno-kabinsko žičnico pa je predlagal, da hkrati izglasujejo 30-odstotni popust za meščane Maribora. Ob tem je župane primestnih občin pozval, da tudi sami poskrbijo za subvencionirane nakupe vozovnic za svoje občane.

Preberite še: Cunami podražitev v Mariboru malo verjeten, Svoboda župana ne bo podprla

Niti takšni predlogi pa niso omajali odločenosti večine svetnikov, da v celoti zrušijo načrte mestne uprave za višje cene. Glede popusta za nakup vozovnic gondole so nekateri izražali dvom, da je takšna rešitev sploh v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo, ker bi lahko diskriminirala ostale obiskovalce Pohorja.

Tako župan kot v. d. direktorja mestne uprave Srečko Đurov sta zatrjevala, da je predlog pripravljen v skladu s pravom Slovenije in Evropske unije (EU) in pri tem navajala primer hrvaške gondole na Sleme, za katero je s cenika razvidno, da ene cene veljajo za obiskovalce, posebne pa za meščane Zagreba.

Preberite še: Pred odločanjem o cunamiju podražitev ostro Golobovo sporočilo županu Maribora

Kljub temu so Gibanje Svoboda, ki je ta teden že na novinarski konferenci zavrnilo koalicijsko sodelovanje z Arsenovičem, Lista Franca Kanglerja – NLS skupaj s SDS, Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti ter Stranka mladih – Zeleni Evrope predlagali umik odločanja o podražitvah z dnevnega reda in s tem tudi uspeli.

Kot smo poročali, so mestni svetniki Gibanja Svoboda že v torek napovedali, da podražitev ne bodo podprli, saj so bile po županovem predlogu po njihovem mnenju pretirane in neupravičene.

Že pred tem smo poročali, da svetniki vladajoče stranke nasprotujejo načinu vladanja mariborskega župana. Tudi premier Robert Golob je dejal, da sedanje delovanje mestnih oblasti v Mariboru ni v skladu s predvolilnimi obljubami, še manj pa z vrednotami stranke, ki jo vodi. Mariborski župan Arsenovič je odvrnil, da so njegove vrednote “zavezane delu, razvoju, izvajanju projektov, ki zagotavljajo delovna mesta, ki dajejo ljudem ponos, pogum, ne pa k temu, da je nekdo samo a priori proti nečemu”. Župan meni, da določeni mestni svetniki želijo ustaviti razvoj mesta in dodal, da temu vsekakor nasprotuje.

Župan o vloženem trudu in finančnih posledicah

Arsenovič je umiku odločanja o podražitvah nasprotoval z besedami, da je bilo v pripravo predlogov in proračuna, ki mu ga je prejšnji mesec v prvem branju kljub nasprotovanju Gibanja Svoboda uspelo spraviti skozi, vloženega preveč truda, ob tem pa opozoril na trenutni finančni krč mestne občine.

Preberite še: Župana Maribora vznemirile Golobove besede o vrednotah. Zato mu žogico vrača

Nasprotnikom predlogov je po glasovanju tudi očital, da so s svojo potezo proračun skupaj obremenili za pet milijonov evrov.

O katerih podražitvah naj bi odločali?

Kot smo poročali, je mariborski župan sprva predlagal, da bi se povratna vozovnica za vožnjo s krožno kabinsko žičnico na Mariborsko Pohorje podražila za 232 odstotkov, vrtci pa za 38 odstotkov. Dražji bi bil tudi mestni avtobusni prevoz, čiščenja odpadnih voda, turistična taksa, parkirnino pa bi bilo treba plačevati tudi ob sobotah do 13. ure.

V nadaljevanju seje so svetniki po daljši razpravi, v kateri so izrazili predvsem zaskrbljenost za delovna mesta, potrdili dokončno prodajo poslovnega deleža v družbi Farmadent, kar so storili kot zadnja od šestih občin po tistem, ko so to že storili v Staršah, Dupleku, Hočah-Slivnici, Miklavžu na Dravskem polju in Račah-Framu. Če bo posel odobril tudi varuh konkurence, bo podjetje, ki se ukvarja z veleprodajo zdravil in medicinskih pripomočkov, prešlo v last Salusa, ki bo za to občinam, glede na njihove deleže v družbi, odštel 8,46 milijona evrov.

Kot je svetnikom danes razložil direktor Farmadenta Jurij Pivka, njihov trenutno okoli sedemodstotni tržni delež zadnja leta zaradi povečevanja deležev obeh največjih veleprodajalcev Kemofarmacije in Salus pada, kar je pomembno tudi pri razumevanju dejstva, da zgodba o kokoši, ki nese zlata jajca, že davno ne velja več, saj so leta 2021 prvič beležili dobrega pol milijona evrov izgube.

Potrdili dvig turistične takse

Ker mariborska občina še nima sprejetega letošnjega proračuna, na februarski seji so ga namreč s težavami potrdili v prvem branju, je mestni svet potrdil sklep o začasnem financiranju do konca junija oziroma do dokončnega sprejema proračuna.

Svetniki pa so podprli tudi predlog dviga turistične takse s sedanjih dveh na zakonsko maksimalno določeno višino dveh evrov in pol, kar bo skupaj s promocijsko takso, ki znaša četrtino turistične, pomenilo 3,13 evra na dan. Za tak korak so se odločili, ker potrebujejo več denarja za promocijo. Na podlagi števila nočitev v preteklem letu na občini ocenjujejo, da bi lahko pridobili okoli 140.000 evrov dodatnih sredstev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje