V nadzoru glede varovanja poslancev ugotovili nepravilnosti

Slovenija 26. Jul 202115:21 1 komentar
Policisti pred DZ
Žiga Živuloviè jr./BOO

Policisti so v nadzoru dela, ki ga je po napadih na poslance odredil generalni direktor Anton Olaj, ugotovili nepravilnosti pri delu. Ljubljanska policijska uprava ni opravila svoje naloge usmerjanja. Ugotovili pa so tudi pomanjkljivo spremljanje varnostnih razmer.

Policija je v strokovnem nadzoru po napadih na poslance, ki so se zgodili v začetku tega meseca, ugotovila določene nepravilnosti pri delu policistov. V dneh po napadih je nadzor nad delom policije odredil generalni direktor policije Anton Olaj.

Policijska uprava Ljubljana ob protestih, ki so potekali med 5. in 7. julijem v Ljubljani, ni v zadostni meri opravila svojih nalog usmerjanja in usklajevanja dela območnih policijskih postaj. “Ni jim dajala strokovnih pojasnil, nadzirala njihovega dela in jim zagotavljala strokovne pomoči,” so zapisali na Generalni policijski upravi.

V nadzoru so ugotovili še, da sektor uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana v konkretnih primerih ni dovolj spremljal, analiziral, proučeval in ocenjeval varnostnih razmer, učinkovitosti in uspešnosti policijskega dela ter uporabe pooblastil pri vzdrževanju javnega reda, zagotavljanju osebne varnosti in varovanju premoženja.

Ugotavljajo še, da sektor uniformirane policije ni pripravil načrta varovanja niti ocene tveganja, ki je sestavni del načrta. Posledično v pripravljalni fazi za varovanje ni bilo predvidenega večjega števila policistov, ni bil dorečen način ukrepanja policistov, prav tako ni bilo neposrednega vodenja varovanja na kraju, so zapisali. Ugotovili so še pomanjkljivo in premalo učinkovito komunikacija med policijsko upravo ter Centrom za varovanje in zaščito.

Policijskima enotama so za odpravo navedenih pomanjkljivosti in izboljšanje organizacije dela naložili izvedbo ukrepov. Sprožili pa so tudi postopek ugotavljanja odgovornosti. Ta še poteka, so sporočili.

Spomnimo: poslanci so bili med 5. in 7. julijem pred poslopjem parlamenta deležni ponižujočega ravnanja in groženj. V povezavi s tem policija obravnava obravnava štiri kazniva dejanja grožnje in dva prekrška zoper javni red in mir.

O dogodku je v dopisu predsedniku DZ Igorju Zorčiču pisal vodja poslanske skupine Jožefa Horvata (NSi). Zapisal je, da ga je skupina ljudi sredo, 7. julija, zvečer po sprejetju zakona o nalezljivih boleznih pred DZ obstopila in bila do njega nasilna. Opisal je, da so ga protestniki pričakali po prihodu iz DZ na prehodu čez cesto pri Maxi marketu. Vpili so nanj in ga spraševali, kako je glasoval. Odgovoril jim je, da tako kot vedno, po vesti, nasilneži pa so mu zaprli pot, ga obkolili in mu grozili, češ da bo že plačal. Vanj so tudi pljuvali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje