V Neku iz reaktorja odstranjujejo gorivne elemente: po popravilu jih bodo vrnili

Gospodarstvo 18. Okt 202309:40 > 10:33 1 komentar
NEK Krško
Foto: Bobo

Nuklearna elektrarna Krško od 5. oktobra stoji zaradi puščanja cevi v primarnem sistemu. Zdaj odstranjujejo gorivne elemente, ki tvorijo sredico reaktorja, da bi lahko do konca tedna vzpostavili razmere za zamenjavo poškodovanega dela cevovoda. Pričakujejo, da bo elektrarna znova v omrežju v sredini novembra.

Kot so sporočili iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek), so priprave na iznos gorivnih elementov iz reaktorske posode končane in v naslednjih dneh bo vseh 121 gorivnih elementov, ki tvorijo sredico reaktorja, prestavljenih v bazen za izrabljeno gorivo.

Nato bodo v zadrževalnem hramu predvidoma konec tedna vzpostavljene razmere za natančne preglede manjšega cevovoda priključnega sistema reaktorja, za potrebne analize in zamenjavo, so navedli.

V sodelovanju z domačimi in mednarodnimi institucijami ter podjetji so sprejeli konservativno odločitev, da zamenjajo dela cevovoda na obeh linijah sistema. “Popravilo bo izvedlo podjetje Westinghouse, ki je originalni dobavitelj opreme. Njegova podpora bo domača industrija. Sodelovalo bo okvirno 100 izvajalcev del, ki bodo najprej opravili potrebna usposabljanja,” so navedli.

NEK, PUŠČANJE
Reaktorska posoda je označena s puščico (vir: Nek)

Kot so nam pojasnili v nuklearki, bodo gorivne elemente v bazen za izrabljeno gorivo prestavili zgolj začasno. Po popravilu cevovoda boste iste elemente (palice oziroma gorivo za elektrarno iz obogatenega urana) nato vrnili v reaktor, saj še niso izrabljeni. Sredica reaktorja je sestavljena iz 121 gorivnih elementov. Ob remontu jih običajno zamenjajo 56. Nazadnje so to storili lani novembra, naslednji remont bo spomladi prihodnje leto. Palice bodo tako še nekaj časa uporabne. Cena jedrskega goriva za 18 mesecev, kolikor traja obdobje med enim in drugim remontom, je sicer okrog 30 milijonov evrov.

Vsa dela bodo poleg Uprave RS za jedrsko varnost spremljale tudi pooblaščene organizacije. Potreben material, torej cevovode in reducirne elemente, ki izpolnjuje zahtevane standarde za vgradnjo v primarni krog elektrarne, v Neku pričakujejo v naslednjih dneh.

Kot so še sporočili, so si zadali cilj, da vsa dela opravijo strokovno in kakovostno v približno enem mesecu. Ponovno priključitev elektrarne v omrežje načrtujejo sredi novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje